Accesoriile de la iPhone, pe care aţi dat sute de euro, vor deveni inutile

– iPhone 5 will va folosi un conector cu 19 picioruşe de tub electronic, în loc de 30, potrivt relatărilor

– Schimbarea va duce la înlocuirea tuturor accesoriilor curente ale iPhone-ului

– Noul conector va permite telefonului să fie mai subţire şi va accepta cablul magnetic

 

Clienţii loiali ai Apple vor rămâne cu accesorii demodate în valoare de sute de euro, atunci când  noua versiune de iPhone va fi produsă, relatează Dailymail.co.uk.

Modelul de a cincea generaţie, care se aşteaptă a fi lansat în toamnă în Statele Unite, va folosi un nou conector pentru a încărca şi a se conecta la echipamentul audio.

Zvonul a alarmat clienţii companiei, care se tem că vor trebui să cumpere echipamente noi pentru a se potrivi cu telefonul.

Staţiile care redau muzica de pe iPhone-uri şi care costă sute de euro pot deveni redundante, ca şi încărcătorele. Toate iPhone-urile de până acum au un conector de 30 de picioruşe de tub electronic, pentru a se încărca şi pentru a conecta accesorii.

Zvonurile susţin că iPhone 5 va folosi o versiune mai mică cu 19 picioruşe, care va fi incompatibil cu accesoriile existente.

Conectorul pare a fi mai mic şi rotund. Se crede că acesta a fost creat pentru a permite unui iPhone mai subţire sau unui switch să se încarce mai degrabă prin magneţi decât prin picioruşe cu tub electronic.

TechCrunch, un blog american tehnologic spune că schimbarea este confirmată, în urma discuţiilor purtate cu trei distribuitori diferiţi. Apple nu a făcut nici un comentariu referitor la zvonuri. Clienţii britanici ai firmei din California şi-au exprimat îngrijorarea.

Pe Mail Online, Allan din Dartmoor a scris: “Păstraţi acelaşi conector şi probabil voi cumpăra următorul telefon pentru că se va potrivi cu staţiile din casă şi din maşină. Schimbaţi-l şi nu voi mai avea nici un motiv să rămân la Apple. Iată de ce Steve Jobs ar fi spus nu acestei idei. Nu este o oportunitate pentru producătorii de staţii. Este o oportunitate pentru Samsung.”

Un alt cititor, Ross, comentează: “iPad2 32GB pe care îl am de mai puţin de un an nu este încă bătrân, dar pentru Apple este deja uzat. Ne jefuiesc – schimbă, schimbă, schimbă. Cum să ţinem pasul? Imediat ce îl cumperi, este depăşit în cinci luni, devine o glumă.

 

Accesoriile care vor deveni inutile

Mulţi sunt încrezători că va fi disponibil şi un adaptor pentru ca noua generaţie iPhone să se poată conecta la accesoriile existente.

Sirio Brozzi, de la website-ul american Awesome Robo, declară: “Oamenii sunt şocaţi de această posibilitate, inclusiv eu. De ce să repari ceva care nu este stricat?”. Răspunzându-şi singur la întrebare, adaugă: “Aţi auzit de inutilitate plănuită? Este o practică care încurajează plănuirea şi crearea unui produs care să fie folositor doar pentru o perioadă limitată de timp.”

Robert Scoble, un alt blogger, e de părere că această mişcare i-ar oferi lui Apple un control mai strâns asuppra producătorilor de accesorii: “Va fi aproape imposibil să produci dispozitive fără licenţă. Din păcate, aceste obiective pe care şi le-a stabilit Apple pentru design vor face inutile aproximativ zece încărcătoare din casa mea.”

Apple şi-a pus la treabă stafful la începutul acestui an. Căuta un inginer care să fie responsabil pentru identificarea unei tehnologii de conectare potrivită noilor produse şi pentru selecţia şi dezvoltarea produselor de interconectare adecvate.

În anunţ se adăuga că acest procese va implica adesea adaptarea conectoarelor existente sau crearea unora noi.

Se aşteaptă ca noul model să aibă un ecran cu 4 inci mai mare, care va oferi, după cum se aude, o rezoluţie mai bună decât un televizor high definition. Acesta va include şi noul soft Apple de mappind.

 

Inutilitate indusă: cum gadgeturile sunt create pentru a se strica

De-a lungul istoriei, distribuitorii de electronice au vândut produse care aveau piese create pentru a fi înlocuite rapid sau au introdus noi formate pentru a forţa consumatorii să arunce accesorii sau chiar muzică, filme şi showuri TV.

Exemple recente includ evoluţia muzicii, de la casete audio la CD-uri şi download, fiecare format solicitând userilor să cumpere muzică pe care o aveau deja, cu promisiunea unei calităţi mai bune.

Şi admiratorii filmelor au trecut prin schimbări uriaşe: de la VHS la laseerdisc şi DVD, Blu Ray şi în final downloads.

Mulţi producători de gadgeturi vând şi electronice cu baterii care nu pot fi uşor înlocuite, forţând cumpărătorii fie să upgradeze, fie să plătească pentru reparaţii scumpe.

Apple şi nu numai au schimbat deseori designul alimentatoarelor cu energie şi a altor accesorii, forţând consumatorii cu fiecare nou model să cumpere noi versiuni.

Şi producătorii de televizoare au atenţionat că şi cel mai nou TV are o perioadă limitată de viaţă, în medie 100.000 de ore de uz până când trebuie înlocuit.

Traducere şi editare: Cătălina Rusin

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.