Analiştii financiar-bancari estimează că BNR va menţine dobânda cheie la 5,25%

Banca Naţională a României (BNR) ar putea menţine dobânda de politică monetară la 5,25% în cadrul şedinţei din 27 iunie, potrivit sondajului realizat în rândul membrilor Asociaţiei Analiştilor Financiar – Bancari din România (AAFBR), se arată într-un comunicat al Asociaţiei remis luni, 25 iunie.

Potrivit analiştilor financiar-bancari şi rezervele minime obligatorii ar putea rămâne nemodificate atât la pasivele în lei, cât şi la cele în valută, la următoarea şedinţă a Consiliului de Administraţie al BNR, iar o relaxare a politicii monetare ar putea avea loc în anul 2013.

Estimarea referitoare la menţinerea dobânzii de politică monetară aparţine tuturor participanţilor la sondaj.

Conform sursei citate, 92% dintre persoanele care au răspuns la sondaj consideră că rezervele minime obligatorii aferente pasivelor în lei vor fi menţinute la 15%, în timp ce restul estimează o reducere la nivelul de 12%. Conform opiniei tuturor participanţilor la sondaj, rezervele minime obligatorii aferente pasivelor în valută ar putea fi păstrate la 20% la următoarea şedinţă a BNR pe probleme de politică monetară.

Pentru luna decembrie 2012, estimarea membrilor AAFBR care au răspuns la sondaj plasează dobânda de politică monetară la 5,25%. Rezervele minime obligatorii pentru lei ar putea fi menţinute în continuare la nivelul de 15%, dar ponderea celor care consideră acest lucru este în scădere la 62% faţă de orizontul iunie 2012. Restul participanţilor estimează o reducere la 12%. Rezervele minime obligatorii pentru valută ar putea fi nemodificate până la finalul anului 2012.

‘Anul 2013 ar putea aduce o relaxare a politicii monetare, atât prin reducerea dobânzii de politică monetară la 5% în luna decembrie 2013 cât şi prin diminuarea rezervelor minime obligatorii pentru lei (la 10%) şi valută (la 15%)’, se precizează în comunicatul AAFBR.

Asociaţia Analiştilor Financiar – Bancari din România este o asociaţie profesională fără scop lucrativ, înfiinţată în luna ianuarie 2008 şi care reuneşte în rândurile sale peste 80 de analişti din sectorul bancar, fonduri de pensii, societăţi de administrare a investiţiilor, societăţi de asigurări şi din piaţa de capital.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.