Avionul F-4 turc doborât vineri testa pentru NATO apărarea antiaeriană siriană

Avionul F-4 Phantom turc doborât vineri testa pentru NATO apărarea antiaeriană siriană iar distrugerea sa a dovedit eficienţa sistemelor ruseşti cu care este echipată Siria, potrivit unor experţi ruşi citaţi luni de agenţia RIA Novosti, transmite AFP.

Incidentul, survenit potrivit Ankarei în timp ce aparatul efectua o misiune de antrenament deasupra apelor internaţionale, iar potrivit Damascului, în timp ce încălca spaţiul aerian sirian, a cauzat un puseu de tensiune între cele două ţări şi se va afla, marţi, în centrul unei reuniuni a NATO, organizaţie din care Turcia face parte.

Agenţia RIA Novosti notează, citându-l pe expertul Said Aminov, că zborul viza, ‘după toate probabilităţile’, să testeze sistemele siriene de apărare antiaeriană.

‘Avionul zbura la altitudine joasă, iar acesta este unul dintre elementele-cheie ale încălcării oricărui sistem de apărare antiaeriană’, adaugă RIA Novosti, citându-l pe Aminov, care conduce site-ul specializat ‘Vestnik PVO’.

Această opinie este împărtăşită, potrivit RIA Novosti, de expertul rus Igor Korotcenko, de la Centrul de analiză a vânzărilor de arme internaţionale.

Scopul probabil al misiunii era ‘de a forţa mijloacele de ochire ale bateriilor siriene să se declanşeze, de a activa staţiile radar şi poate de a provoca bascularea lor în regim de luptă’, adaugă agenţia, care-l citează pe Igor Korotcenko.

‘Turcia este membru al NATO, unde se practică schimbul de date de recunoaştere cu ceilalţi membri ai alianţei, şi desfăşoară o activitate de informare radio-electronică activă în jurul Siriei’, potrivit aceluiaşi expert.

Incidentul dovedeşte ‘eficienţa apărării antiaeriene siriene, a cărei bază este constituită din baterii cu rază medie de acţiune de producţie rusească Buk-M2E, Pechora-2M şi din sisteme de apărare antiaeriană Pantsir-S1’, mai semnalează RIA Novosti, citându-l pe Said Aminov.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.