Cipru cere în mod oficial ajutorul UE

Autorităţile cipriote au anunţat luni că vor solicita asistenţă financiară de la fondurile europene (Fondul European de Stabilitate Financiară, EFSF, şi succesorul său Mecanismul European de Stabilitate, MES) pentru a reduce expunerea pe Grecia a sectorului financiar cipriot, transmite Reuters.

‘Obiectivul acestei cereri de asistenţă este ţinerea sub control a riscurilor cu care se confruntă economia cipriotă, în special a celor care provin de pe urma efectelor negative din sectorul financiar, ca urmarea expunerii sale pe economia Greciei’, se arată într-un comunicat al guvernului cipriot.

Grecia, Irlanda şi Portugalia beneficiază deja de sprijinul Uniunii Europene, iar Spania a cerut şi ea luni asistenţa Eurogrupului pentru sectorul său bancar.

Cipru, una din cele mai mici economii din zona euro, nu mai poate să se finanţeze de un an de pe pieţele financiare din cauza expunerii excesive a băncilor sale la criza din Grecia.

Moody’s Investors Service a retrogradat recent ratingurile principalelor trei bănci din Cipru (Bank of Cyprus, Hellenic Bank Public şi Cyprus Popular Bank), prezente şi pe piaţa din România, din cauza expunerii deosebite pe Grecia. De asemenea, Fitch Ratings a retrogradat luni Ciprul în categoria ‘junk’ (nerecomandat pentru investiţii).

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.