Corneliu Dobriţoiu: Drapelul a fost simbolul ce i-a îndemnat la luptă şi unitate pe toţi românii

0

Drapelul a fost simbolul ce i-a îndemnat la luptă şi unitate pe toţi românii şi care trebuie să ne adune pentru apărarea şi promovarea valorilor naţionale, a afirmat ministrul Apărării Naţionale, Corneliu Dobriţoiu, marţi, la ceremonia publică din Piaţa Tricolorului din Bucureşti, prilejuită de Ziua Drapelului Naţional.

„Drapelul naţional a fost purtat în inimi şi a înflăcărat poporul român în momente de restrişte în lupta pentru unitate şi independenţă, dar şi pentru recâştigarea demnităţii naţionale.

Dacă amintim aici doar momentele de cotitură din istoria noastră – Revoluţia de la 1848, unirea Principatelor de la 24 ianuarie 1859, Războiul pentru Independenţă din 1877, înfăptuirea Marii Uniri din 1918, primul şi Al Doilea Război Mondial, zilele Revoluţiei din decembrie 1989, vedem că drapelul a fost simbolul care i-a îndemnat la luptă şi unitate pe toţi românii şi care trebuie să ne adune pentru apărarea şi promovarea valorilor naţionale”, a declarat Corneliu Dobriţoiu.

Potrivit acestuia, pentru orice unitate militară, înmânarea drapelului de luptă reprezintă un moment cu profunde semnificaţii, având o valoare simbolică deosebită pentru cei care servesc patria sub puterea legământului faţă de simbolul naţional.

„De-a lungul timpului, marii sportivi, artişti şi olimpici români, care prin performanţa lor au ridicat drapelul ţării pe cel mai înalt catarg, au generat o mândrie patriotică profundă tuturor concetăţenilor noştri şi mândria de a fi român. Militarii noştri poartă cu mândrie pe uniformele şi tehnica lor de luptă însemnele tricolore ale drapelului. Ei l-au făcut cunoscut şi apreciat în rândul celorlalţi militari participanţi la misiunile din teatrele de operaţii”, a menţionat Dobriţoiu.

El a afirmat că pentru militari drapelul este un simbol sacru.

„Vă adresez în final chemarea să daţi dovadă de spirit civic şi patriotic înălţător şi toate activităţile pe care le desfăşuraţi sub deviza înscrisă pe drapelul de luptă a Armatei României „Onoare şi patrie” să ne anime sufletele”, le-a spus Dobriţoiu militarilor prezenţi la ceremonie.

În cadrul ceremoniei, drapelul naţional a fost binecuvântat de un preot militar şi a fost ridicat pe catargul din Piaţa Tricolorului, în acordurile Imnului naţional al României.

Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” vernisează cu acest prilej expoziţia „Istoria drapelului naţional, 1830-2012”, care va prezenta drapelele şi stindardele Armatei române de la înfiinţarea lor în anul 1834 şi până în prezent, precum şi accesorii ale acestora.

Ziua Drapelului Naţional a fost proclamată prin Legea nr. 96/1998 şi se sărbătoreşte în fiecare an pe 26 iunie.

Drapelul Naţional – albastru, galben, roşu – de la lance – a fost decretat, pentru prima oară, ca simbol naţional de Guvernul revoluţionar provizoriu din Ţara Românească la 14/26 iunie 1848, având deviza ‘Dreptate – Frăţie’ înscrisă pe el.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.