Ponta: Ţările cu sistem politic asemănător cu al României sunt reprezentate la Consiliul European de premier

Primul-ministrul Victor Ponta a declarat marţi, 26 iunie, la Parlament că nu se află în conflict cu preşedintele Traian Băsescu în ceea ce priveşte reprezentarea României la Consiliul European şi a precizat că ţările europene cu sisteme politice asemănătoare cu cel al ţării noastre sunt reprezentate de premieri la astfel de reuniuni.

Întrebat dacă decizia CCR ar putea schimba ceva în ceea ce priveşte reprezentarea României, Ponta a răspuns că, personal, nu a acţionat unilateral şi că nu se află în niciun conflict cu preşedintele.

„Este un conflict între preşedinte şi Parlament, eu nu am niciun conflict cu preşedintele. Guvernul nu a acţionat unilateral. Eu nu am acţionat unilateral şi am venit în faţa Parlamentului iar Parlamentul a adoptat o anumită declaraţie. Dacă preşedintele consideră că este într-un conflict cu Parlamentul, CCR îşi poate spune punctul de vedere”, a afirmat primul-ministru.

Citeste si:  Cum poţi lua 10 salarii de la stat, în aceeaşi lună?

„Ştiţi foarte bine că fiecare ţară din 2010 are un singur reprezentant. De asemenea, ştiţi bine că în ţările cu sistem la fel cu cel al României, cu un preşedinte ales direct, de participat participă primul-ministru. Este vorba de Polonia, Bulgaria, Finlanda, Portugalia, celelalte ţări care au un sistem de acelaşi tip cu al nostru”, a explicat premierul.

Întrebat dacă l-a convins pe preşedinte privind participarea la Consiliul European, Ponta a răspuns: „Nu. Nu am avut niciun fel de decizie în acest sens, orice decizie am fi anunţat-o”.

Citeste si:  Vor continua restructurările de personal, în primul rând în administraţie; deficitul pe 2012 să fie 1,9% pe cash, declară Traian Băsescu

Premierul a reiterat că pe agenda reuniunii Consiliului European figurează subiecte care ţin de „ceea ce trebuie să facă Executivul”.

„Joi şi vineri pe agenda Consiliului European sunt două subiecte: primul este legat de măsurile de creştere economică şi creare de locuri de muncă. S-au făcut progrese în acest sens. (…) Al doilea subiect este subiectul dezbătut la Bucureşti cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durrao Barosso, şi nouă prim-miniştri, şi anume, cadrul financiar multianual 2014-2020.

Acestea sunt cele două subiecte. Sunt subiecte extrem de importante pentru România. Este foarte posibil – la nivel informal, evident, decizia se va lua în septembrie – să se discute şi ultimele detalii referitoare la intrarea noastră şi a Bulgariei în Schengen.

Citeste si:  Raportul interimar pe Justiţie arată că România nu a fost capabilă să menţină ritmul reformei

Avem de discutat cu preşedintele comisiei şi cu secretarul general problema Raportului Mecanismului de Cooperarea şi Verificare, raport care va fi dat publicităţii în iulie. După cum vedeţi, sunt teme care ţin de ceea ce trebuie să facă Guvernul în perioada următoare. Îmi doresc ca poziţia noastră exprimată acolo să fie o poziţie susţinută şi de Parlament – Parlamentul a făcut-o deja – şi de preşedinte”, a declarat Ponta.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close