EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(+0.06%)
GBP
5,56 RON
(-0.22%)
CHF
4,19 RON
(-0.12%)
AUD
2,98 RON
(+0.01%)
CAD
3,16 RON
(-0.48%)
BGN
2,43 RON
(-0.08%)
RUB
0,07 RON
(+0.11%)
ZAR
0,29 RON
(-0.06%)
BRL
1,11 RON
(-0.7%)
CNY
0,62 RON
(+0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.53%)

Băsescu, la OCEMN: România este foarte angajată în concretizarea magistralelor maritime ale Mării Negre

0

Preşedintele Traian Băsescu a declarat marţi, 26 iunie, la deschiderea lucrărilor Summitului OCEMN de la Istanbul, că România este foarte interesată şi angajată în concretizarea magistralelor maritime ale Mării Negre.

„OCEMN a lansat două proiecte de anvergură a căror finalizare va demonstra capacitatea de a mobiliza resurse şi voinţă politică: magistralele maritime ale Mării Negre şi autostrada inelară a Mării Negre. Avansate acum cinci ani, cele două proiecte nu sunt finalizate, ba aş spune sunt chiar în stadiu incipient.

Consider că este înţelept să ne concentrăm pe acele sectoare care împiedică realizarea proiectelor şi să oferim cele mai potrivite rezolvări”, a spus Băsescu, în alocuţiunea susţinută în deschiderea lucrărilor Summitului OCEMN de la Istanbul.

El a subliniat că România este foarte angajată în concretizarea magistralelor maritime ale Mării Negre, adăugând faptul că proiectele UE faţă de această regiune sunt la început.

„Suntem foarte interesaţi şi angajaţi în concretizarea magistralelor maritime al Mării Negre, având în vedere şi experienţa UE în domeniu. În ceea ce priveşte autostrada inelară a Mării Negre, România a trasat deja tronsonul naţional. Proiectele UE faţă de această regiune sunt la început”, a adăugat Băsescu.

El şi-a exprimat convingerea ca Parteneriatul pentru mediu coordonat de România să continue să se concretizeze şi să obţină rezultatele dorite, manifestându-şi totodată speranţa că acesta va fi urmat de Parteneriatul pentru transporturi, gestionat de Grecia, şi cel pentru energie, coordonat de Bulgaria.

Băsescu a amintit în alocuţiunea sa şi de implicarea României, alături de Georgia, Azerbaidjan şi Ungaria, în proiectul energetic AGRI, despre care spune că este „un proiect de pionierat al cărui succes va încuraja proiecte la fel de îndrăzneţe”.

Exprimându-şi sprijinul deplin pentru preşedinţia turcă a OCEMN, Băsescu a reiterat angajamentul României pentru succesul organizaţiei.

Despre OCEMN, şeful statului român a spus că este o organizaţie capabilă să atragă investiţii pentru regiune şi să genereze dialog între statele membre.

„La aniversarea a 20 de ani de existenţă, OCEMN şi-a atins maturitatea. (…) O evaluare corectă ne va permite să îndreptăm erorile şi să creionăm o strategie coerentă pentru perioada următoare. Consider că agenda economică pentru un parteneriat întărit în OCEMN stabileşte liniile strategice ale cooperării economice regionale la Marea Neagră, răspunzând realităţilor şi nevoilor statelor membre.

În acelaşi timp, implementarea coerentă a documentului lansat de Consiliul ministerial de la Bucureşti şi adoptat de Consiliul ministerial de la Belgrad – strategia de comunicare publică a organizaţiei va contribui la creşterea profilului regional şi european al OCEMN”, a mai spus Băsescu.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.