EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(-0.1%)
GBP
5,52 RON
(+0.79%)
CHF
4,20 RON
(-0.2%)
AUD
2,98 RON
(+0.02%)
CAD
3,15 RON
(+0.37%)
BGN
2,43 RON
(-0.06%)
RUB
0,07 RON
(-0.2%)
ZAR
0,29 RON
(-0.03%)
BRL
1,11 RON
(+0.25%)
CNY
0,63 RON
(-0.36%)
INR
0,06 RON
(-0.34%)

Expoziţia ”Ministerul Afacerilor Externe – 150 de ani de diplomaţie”, aniversată în prezenţa ministrului Andrei Marga

0

Expoziţia temporară ”Ministerul Afacerilor Externe – 150 de ani de diplomaţie” a fost vernisată miercuri la Muzeul Naţional de Istorie a României în prezenţa ministrului Afacerilor Externe, Andrei Marga.

Ministrul a arătat că expoziţia foto-documentară ilustrează instrumentele de lucru ale diplomaţilor şi atmosfera din trecut.

‘Aniversarea a 150 de ani de la înfiinţarea Ministerului Afacerilor Externe este o bună ocazie de a ne raporta la istorie, gândindu-ne la unitatea de neam, de limbă, la voinţa românilor de a forma un stat unitar, dar şi un moment al rolului şi locului pe care îl ocupă naţiunea română în secolul XX’, a afirmat Marga.

El şi-a exprimat omagiul şi recunoştinţa pentru diplomaţii care au slujit interesele ţării.

Ministrul de Externe a arătat că vernisajul expoziţiei de la MNIR face parte din seria de evenimente care vor marca în acest an 150 de ani de diplomaţie românească.

La vernisaj au mai participat directorul general al Muzeului Naţional de Istorie a României, Ernest Oberländer-Târnoveanu, preşedintele Comisiei de politică externă a Senatului, Mircea Geoană şi o serie de diplomaţi.

Pentru prima dată, publicul larg are acces la un număr important de documente originale din arhivele Ministerului Afacerilor Străine. În cadrul expoziţiei sunt expuse acorduri politice şi economice, convenţii, tratate, documente legate de organizarea instituţiei, note, telegrame, dări de seamă.

Printre aceste documente se numără decretul domnitorului Carol I prin care Mihail Kogălniceanu este numit trimis extraordinar şi ministru plenipotenţiar al României la Paris (17 aprilie 1880), convenţia consulară între România şi Statele Unite ale Americii (5/17 iunie 1881), decretul regal prin care Vasile Alecsandri este numit trimis extraordinar şi ministru plenipotenţiar al României la Paris (31 ianuarie 1885), tratatul de Pace de la Bucureşti (28 iulie/10 august 1913), tratatul de alianţă între România şi Franţa, Marea Britanie, Italia şi Rusia şi Convenţia militară între România şi Franţa, Marea Britanie, Italia şi Rusia (4/17 august 1916), Convenţia de alianţă defensivă între România şi Cehoslovacia (23 aprilie 1921), Tratatul de amiciţie între România şi Franţa (10 iunie 1926) sau Convenţia de definire a agresiunii (4 iulie 1933).

De asemenea, din colecţiile Muzeului Naţional de Istorie a României sunt expuse o serie de documente, obiecte personale, ordine şi decoraţii care au aparţinut unor nume de marcă ale diplomaţiei româneşti, iar printre acestea se regăsesc costumele de diplomaţi ale lui Vasile Alecsandri şi Nicolae Kretzulescu, fracul de ceremonii al lui Nicolae Titulescu, ordine şi decoraţii ale regelui Carol I şi ale diplomaţilor Nicolae Petrescu-Comnen, Savel Rădulescu, Nicolae Titulescu, Dinu Cesianu, Grigore Gafencu, servieta lui Vasile Boerescu, tocul cu care Ion C. Brătianu a semnat Tratatul de Pace de la Berlin din 1878, ochelarii şi sigiliul lui Mihail Kogălniceanu, cufărul pentru documente al lui Ion Ghica, stiloul cu care Lucreţiu Pătrăşcanu a semnat Tratatul de Pace de la Paris din 1947.

Expoziţia, organizată de Muzeul Naţional de Istorie a României şi Ministerul Afacerilor Externe, va fi deschisă până pe 15 august şi va putea fi vizitată de miercuri până duminică între orele 10,00-18.00.

Vernisajul expoziţiei se încadrează în seria de manifestări dedicate aniversării unui secol şi jumătate de la înfiinţarea „Departamentul Trebilor Străine”, prin decret al domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.