Imaginea unui creier viu a câştigat premiul pentru fotografie la Wellcome Image Awards

[block]0[/block]

Vase de sânge vascularizate şi vene groase violete şerpuiesc pe suprafaţa unui creier uman viu în imaginea câştigătoare a concursului Wellcome Image Awards din acest an.

 

O eflorescenţă rară a creierului a învins o serie de alte superbe fotografii în lupta pentru premiul întâi, inclusiv un cristal de cafeină şi un fluture delicat de culoarea apei, care ar putea trece drept extraterestru, relatează Livescience.com.

Alice Roberts, specialist în anatomie la Cardiff University, unul dintre membrii juriului concursului, a lăudat fotografia câştigătoare pentru „privirea aruncată în necunoscut”.

“Datorită priceperii fotografului am avut privilegiul de a vedea ceva ce în mod normal este ascuns în creierul nostru. Arterele sunt de un roşu puternic cu sânge oxigenat, venele sunt de un violet puternic, iar materia cenuşie este un roz delicat. Este chiar extraordinar.”, a declarat Alice Roberts.

Fotograful medical, Robert Ludlow a capturat imaginea creierului viu în timp ce observa o operaţie pe creier a unui pacient cu epilepsie. Neurochirurgii au implantat electrozi în creier pentru a detecta zonele în care comunicaţii electrice tipice sunt în dezordine, iniţind crize. Într-o operaţie ulterioară, zonele au fost îndepărtate, iar pacientul şi-a revenit în totalitate.

“Pentru mine, contextul, compoziţia şi claritatea acestei imagini au făcut-o câştigătoare”, a completat Roberts.

Premiul al doilea a fost desemnat unei impresionante explorări la microscop a unui fluture  (Psychodidae), ai cărui ochi  au lăsat impresia a ceva ieşit dintr-un film SF.

Fotograful Kevin Mackenzie, care conduce Microscopy and Histology Core Facility la University of Aberdeen, a găsit fluturle pe peretele din bucătăria sa. O curiozitate de om de ştiinţă l-a oprit din a lovi pur şi simplu insecta.

“Nu am mai văzut nimic asemănător înainte, aşa că o privire mai atentă a fost justificată.”, susţine Mackenzie.

Un cristal de cafeină le-a adus cerceătătorilor Annie Cavanagh şi David McCarthy de la University of London un loc printre cei premiaţi.

Duoul înclinat spre artă a mai fost recompensat şi pentru un cadru de aproape al unei frunze de lavandă de culoare galben-verde şi pentru o îndrăzneaţă imagine a unei explozii „stelare” a unui cristal de loperamidă, un medicament anti-diaree.

Anne Weston, luareată de la Cancer Research UK, a intrat în top 16 al imaginilor pentru o genială diatomee, un organism unicelular care arată precum un simbol al radiaţiei (un trifoi).

Întrebată despre ciudata asemănare, Weston a răspuns: “De fapt, întrebarea în acest caz ar trebui să fie ‹de ce arată un trifoi precum o diatomee?›, pentru că diatomea a existat cu mult înainte ca simbolul radiaţiei să fie creat sau să ne fi gândit la el! Există mii de specii de diatomee, şi acest tip anume se întâmplă să aibă o structută unică şi interesantă. ”

Concursul de fotografie este sponsorizat din fondurile pentru cercetare ale agenţiei Wellcome Trust. Pentru prima oară anul acesta, organizaţia a oferit un premiu întâi, faţă de o listă a celor premiaţi cum proceda anterior.

Premiile au fost acordat pe 20 iunie la Londra, iar imaginile câştigătoae vor fi afişate la Wellcome Collection din Londra până în luna decembrie a acestui an.

Traducere şi editare: Cătălina Rusin

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.