Irlanda de Nord: Întâlnire istorică între regina Elisabeta a II-a şi fostul lider IRA Martin McGuinness

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii s-a întâlnit, miercuri, cu fostul lider al Armatei Republicane Irlandeze (IRA), Martin McGuinness, pentru o strângere de mână simbolică de reconciliere a relaţiilor irlandezo-britanice, după un conflict care a costat viaţa a mii de soldaţi şi civili, inclusiv cea a vărului suveranei, relatează Reuters şi Associated Press.

Martin McGuinness, în prezent ‘numărul doi’ din Partidul Sinn Fein şi vicepremier al Irlandei de Nord, a fost unul dintre liderii IRA care au luptat împotriva dominaţiei britanice în Ulster în cursul a 30 de ani de conflict în care şi-au pierdut viaţa peste 3.500 de persoane. McGuinness este şi unul din principalii artizani ai procesului care a determinat mişcarea clandestină IRA să depună armele, precum şi un negociator major al Acordului de pace din Vinerea Mare din 1998.

Potrivit oficialilor de la Biroul Irlandei de Nord, citaţi de AP, regina Elisabeta a II-a şi Martin McGuinness s-au întâlnit miercuri, în cadru privat, într-un teatru din Belfast, în timpul unei manifestări culturale, eveniment la care mass-media nu au avut acces. O strângere de mână publică va avea loc în cursul zilei.

Conform unor experţi, McGuinness se afla la conducerea IRA atunci când gruparea l-a asasinat în 1979 pe vărul reginei, lordul Louis Mountbatten, unchiul Prinţului consort Filip şi ultimul vicerege al Indiei înainte de obţinerea independenţei acestei ţări faţă de Marea Britanie în 1947.

Întâlnirea istorică dintre regină şi McGuinness, la 14 ani de la semnarea acordului de pace de la Belfast dintre guvernul britanic şi cel irlandez, este unul dintre ultimele mari etape din cadrul unui proces de pace al cărui succes este studiat în întreaga lume.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.