România îndeplineşte condiţiile de aderare la Spaţiul Schengen, declară Ioan Rus

România a investit peste un miliard de euro în securizarea frontierelor externe ale UE, şi-a pregătit corespunzător personalul şi îndeplineşte pe deplin condiţiile de aderare la Spaţiul Schengen, a declarat ministrul Administraţiei şi Internelor, Ioan Rus, la Reuniunea Grupului Alianţei Progresiste a social-democraţilor din Parlamentul European, care s-a desfăşurat marţi, 26 iunie.

Conform unui comunicat al Ministerului Administraţiei şi Internelor, în acest context, oficialul român a precizat faptul că „flexibilizarea” poziţiei ţării noastre, prin acceptarea compromisului polonez care prevede o abordare în două etape a aderării, „nu a reprezentat o decizie uşoară”.

Această propunere a fost totuşi acceptată de Guvernul României, pornind de la contextul politic european extrem de complex şi dificil, precum şi de la necesitatea consensului în ceea ce priveşte Guvernanţa Schengen.

„Flexibilizarea poziţiei noastre nu înseamnă că renunţăm la dorinţele noastre privind viitorul Uniunii Europene (…) Ne dorim o Uniune Europeană puternică şi funcţională, care se bazează pe principiile justiţiei, transparenţei şi eficienţei”, a subliniat Ioan Rus.

În acelaşi timp, el a spus că România se opune cu fermitate sistemului bazat pe „standarde duble”, menite să fie severe cu statele candidate la Spaţiul Schengen şi, în acelaşi timp, mai flexibile cu statele care fac deja parte din acest spaţiu.

Potrivit lui Rus, condiţiile trebuie să fie invariabil aceleaşi, iar sistemul de evaluare trebuie să pornească de la premisa că aceste condiţii vor continua să fie respectate şi în viitor şi nu doar la momentul aderării.

De asemenea, Ioan Rus şi-a exprimat încrederea că poziţia României, care a înţeles semnificaţia consensului, „va constitui un exemplu pentru alţii atunci când vor participa la decizia privind aderarea ţării noastre la Spaţiul Schengen”.

Citește și
1 Comentariu
  1. Cetatean spune

    Nivelul inalt de coruptie al Romaniei nu-i va permite nici accesul si nici integrarea in spatiul Schengen. Romania a investit un miliard in securizarea frontierelor, va trebui in viitor sa cheltuie alte miliarde pentru a rezolva problema coruptiei. Intrarea Romaniei in Schengen la toamna este o utopie…

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.