Victor Ponta: Preşedintele nu poate cere ca România să se transforme într-o republică prezidenţială

Premierul Victor Ponta a declarat miercuri, 27 iunie, că şeful statului nu poate cere ca România să se transforme într-o republică prezidenţială şi că trebuie să existe respect între instituţii.

„Nu se poate cere de către preşedintele României ca România să se transforme într-o republică prezidenţială în care toate drepturile să aparţină doar preşedintelui României. Acest lucru îl poate decide, dacă doreşte, doar poporul român printr-o revizuire a Constituţiei.

Îmi doresc ca noi să ne facem datoria faţă de oameni, ca Guvern, şi să fim lăsaţi să ne îndeplinim aceste atribuţii, să nu fim tot timpul atacaţi, şicanaţi, contestaţi de către preşedintele României care are propriile sale atribuţii şi pe care trebuie să şi le exercite cu bună credinţă.

Tot ce ţine de mine şi de Guvern pentru a face ca instituţiile să funcţioneze în interes public şi în ideea îndeplinirii datoriei noastre faţă de cei care ne-au ales, voi face”, a spus Ponta, la finalul şedinţei Curţii Constituţionale în care s-a discutat sesizarea şefului statului referitoare la cine va reprezenta România la Consiliul european din 28 iunie.

Premierul a precizat că a spus judecătorilor Curţii despre existenţa unei decizii a Parlamentului care îl mandatează să reprezinte România la Bruxelles pe 28 iunie.

„Blocajele, războaiele şi toate celelalte conflicte sunt împotriva intereselor noastre publice, împotriva intereselor noastre naţionale şi, ca prim ministru, îmi doresc ca toate instituţiile să funcţioneze şi să-şi facă datoria faţă de cetăţenii României.

În mod concret, am arătat foarte clar că există o decizie a Parlamentului României, există o lege votată în Parlamentul României şi există o practică europeană, în Consiliul european participând primii miniştri din 25 de ţări pentru că pe agenda Consiliului care va începe mâine sunt puncte foarte clare care ţin de competenţa Guvernului, iar România trebuie să fie bine reprezentată, să aibă o poziţie foarte clară, ce îşi doreşte România referitor la măsurile de creştere economică şi creare de locuri de muncă, la bugetul Uniunii Europene, fondurile structurale şi de coeziune şi la măsurile de accentuare a uniunii economice şi monetare”, a conchis Ponta.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.