7 idei de amenajare grădini, terase sau parcuri în care sa te relaxezi

Ca element de design exterior, pavajul reprezintă un element-cheie în amenajarea armonioasă a grădinii sau spaţiilor din jurul unei case, a teraselor, a parcurilor şi pieţelor publice. Amenajate cu stil, aleile, trotuarele sau căile de acces au rolul de a pune în valoare spaţiul exterior şi de a-i conferi o notă de eleganţă.

Alegerea unui pavaj va ţine cont de factorul estetic, dar şi de cel funcţional. De aceea, în funcţie de destinaţa fiecărei zone,  „covorul” pe care vom păşi va avea anumite caracteristici specifice.

Dacă vorbim despre zonele de acces auto (căi de acces, locuri de parcare, spaţii comerciale), atunci vom opta pentru un pavaj destinat traficului auto, rezistent la uzură, la presiunea şi la sarcina mai grea preluată de respectiva suprafaţă. Pentru suprafeţele destinate doar traficului pietonal, alegem tipul de pavaj în funcţie de ambient, stil arhitectural şi gust personal.

Aici, pentru a găsi pavajul potrivit, este bine să avem posibilitatea de a vizualiza mai multe stiluri de amenajări cu o gamă variată de pavaje, de unde să alegem ceea ce se îmbină armonios cu grădina sau curtea noastră.

Citeste si:  4 sfaturi utile care te vor ajuta să alegi oglinda perfectă pentru camera de zi

Şi cum, de regulă, cataloagele şi revistele pot să încânte ochiul uman, dar şi să-l inducă în eroare, argumentul decisiv în hotărârea finală vine odată cu verificarea în practică, pe teren.

În judeţul Iaşi, un astfel de loc în care cei interesaţi pot găsi 40 de modele de pavaje, îmbinate într-o varietate de forme şi culori, este Grădina Expoziţională Symmetrica, din Podu Iloaiei.  

De la pavaje cu aspect inedit, asemănător piaţetelor romane, până la pavaje ecologice înierbate, foarte practice pentru zonele supuse traficului, Grădina Expoziţională Symmetrica asigură o plajă largă de alegere, fiind totodată şi o generoasă sursă de inspiraţie.

Mai jos vă prezentăm câteva dintre cele utilizate şi practice tipuri de pavaje produse de Symmetrica, nu înainte de a vă reaminti faptul că un pavaj superior calitativ este cel care îşi păstrează forma, suprafaţa şi culorile în timp, chiar şi după traversarea mai multor ierni grele.

1.  Pavajul Symm 22 Green  a fost conceput  pentru realizarea unor suprafeţe înierbate, cu aspect decorativ deosebit.

Acest sistem poate fi realizat pe spaţii unde se doreşte păstrarea unei zone verzi, dar circulabile pietonal şi auto, în orice condiţii de vreme.

Citeste si:  Încă un parc din centrul Iaşului este distrus, pentru a se construi blocuri şi clădiri de business

Pavimentul obţinut permite drenarea apelor prin golurile existente, lucru ce uşurează exploatarea şi scade costurile de execuţie prin eliminarea rigolelor sau a gurilor de scurgere.

Recomandat pentru parcări, alei carosabile, taluzuri înierbate.

 

Foto: Pavajul Symm 22 Green

2. Pavajul Symm 23 Romb – Această formă permite obţinerea de efecte surprinzătoare, de spaţialitate. În combinaţii de 2-3 culori se pot amenaja curţi, terase, pieţe, alei pietonale.

Foto: Pavajul Symm 23 Romb

3. Pavajul Symm 20 Rondo – Un pavaj deosebit, clasic, cu forme rotunjite, alcătuit din 5 dimensiuni. Produs şi montat în nuanţe calde crează o atmosferă de linişte şi relaxare. Recomandat pentru terase exterioare, alei, în jurul fântânilor arteziene.

Foto: Pavajul Symm 20 Rondo

4. Pavaj Symm 13+ Symm 14 – Combinaţie de două forme pentru obţinerea unei  arhitecturi peisagistice originale. Spaţiile largi, luminoase, sunt cadrul ideal pentru montajul acestor pavaje.

Se recomandă utilizarea de culori apropiate alb-gri, gri-negru, roşu-maro, pentru punerea în valoare a pavimentului. Suprafeţele cu forme clare, liniare, sunt ideale pentru pavarea cu aceste produse.

Citeste si:  Parcurile din Belfast nu mai sunt segregate

Foto: Pavajul Symm 13+ Symm 14

5. Pavajul Symm 04 caramidă – Cel mai utilizat şi practic tip de pavaj produs de Symmetrica. Datorită formei clasice, dreptunghiulare, permite montajul tip parchet sau zidărie.

Cu o coloristică adecvată poate fi folosit cu succes în amenajarea aleilor pietonale şi acceselor carosabile conferind suprafeţelor o valoare deosebită. Recomandăm folosirea unui mozaic de trei culori:  maro, caramiziu şi negru.

Foto: Pavajul Symm 04 caramidă 

6. Pavajul Symm 12 piatra cubică – Forma cea mai cunoscută pentru pavaj. Datorită proceselor moderne de fabricaţie, utilizând materii prime naturale, înlocuieşte cu succes şi la un preţ convenabil piatra cubică naturală.

Recomandat pentru amenajarea curţilor, aleilor, parcărilor de reşedinţă.

Foto: Pavaj combinat Symm 12 piatra cubică + Symm 14, 15 şi 21

În cazul în care aveţi nevoie de consultanţă şi instrucţiuni de montaj al pavelelor, specialiştii Symmetrica vă stau la dispoziţie pentru ca grădina, oraşul, trotuarul sau parcarea dvs. să dispună de suprafeţe perfect pavate.


Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close