CCR: Legea votului uninominal este neconstituţională în întregime

Curtea Constituţională a României (CCR) a admis miercuri, 27 iunie,  contestaţia PDL şi a decis că Legea votului uninominal este neconstituţională în întregime.

Partidul Democrat Liberal a contestat, la sfârşitul lunii mai, la Curtea Constituţională modificările aduse de Uniunea Social Liberală legii electorale.

Deputatul democrat-liberal Sulfina Barbu susţinea, la acea vreme, că legea votului uninominal majoritar, adoptată în Camera Dep taţilor, încalcă în principal articolul 2, alineatul 1 din Constituţia României, „care consfinţeşte că suveranitatea naţională a poporului se exercită prin referendum, lucru de care USL nu a ţinut cont”.

„Prin creşterea numărului de parlamentari şi păstrarea celor două Camere ale Parlamentului, USL nu respectă rezultatele referendumului din 2009 şi voinţa cetăţenilor de a reduce numărul de parlamentari, precum şi de a modifica structura Parlamentului”,
afirma deputatul PDL.

Sulfina Barbu preciza că prin modificările aduse legii electorale, „USL creşte numărul parlamentarilor la minimum 481 şi nu ţine cont de Constituţie, care spune că numărul de parlamentari se stabileşte prin legea electorală, în raport cu populaţia ţării, încălcându-se astfel articolul 62 alineat 3 din Constituţie”.
„Conform ultimului recensământ, populaţia României a scăzut cu un număr considerabil”, a explicat Barbu.

Deputatul PDL a mai precizat că un alt motiv de contestare la Curtea Constituţională este dat de faptul că USL, prin modificările aduse legii electorale, „încalcă normele constituţionale privind principiul reprezentativităţii şi egalităţii în drepturi”. „Avem, pe de o parte, inegalitate între cetăţenii din diferite judeţe, pentru că la o populaţie egală numărul de mandate va fi diferit, adică majorat în funcţie de ponderea unei minorităţi”, explica Sulfina Barbu.

PDL a reclamat şi faptul că prin noua lege a uninominalului se încalcă şi normele reprezentativităţii, „pentru că numărul de mandate nu va fi stabilit în baza reprezentativităţii, ci în raport cu ponderea minorităţilor, la un prag stabilit în mod aleatoriu la 7%”.

Deputatul democrat-liberal afirma că în sesizarea înaintată CCR, PDL a menţionat şi încălcarea articolului 62, alineat 2 din Constituţie care reglementează faptul că organizaţiile minorităţilor naţionale, care nu întrunesc în alegeri numărul de voturi pentru a fi reprezentate în Parlament, au dreptul la un loc de deputat, în condiţiile legii electorale.

Instituirea în noua lege a unor reguli distincte între noţiunile de minoritate naţională şi minoritate locală creează confuzie, a spus Sulfina Barbu, iar, pe de altă parte, „se permite ca minoritatea să fie reprezentată proporţional, în schimb majoritatea este lipsită de o reprezentativitate reală, conducând la derapaje antidemocratice”.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.