Imigranţii se întorc, după criză, în unele ţări ale OCDE

0

Imigraţia în 23 dintre ţările membre ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) înregistrează o creştere în 2012, cu excepţia unor parteneri precum Spania, în continuare afectaţi de recesiune, iar principala ţară de origine este China, urmată de România şi Polonia, potrivit unui raport anual privind migraţia prezentat miercuri la Bruxelles, transmite EFE.

Printre puţinele ţări care nu au mai primit imigranţi se numără Spania, Italia, Suedia şi Australia. OCDE subliniază că situaţia şomajului în rândul imigranţilor din Spania ca urmare a crizei economice ‘s-a deteriorat în mod clar’ şi necesită o acţiune concretă.

Între anii 2008 şi 2011, în ţările OCDE a crescut în mod substanţial numărul persoanelor tinere care nici nu studiază, nici nu muncesc, iar Grecia şi Spania sunt în fruntea listei.

În contextul unei lente recuperări economice şi a unei opinii publice sensibile în materie de imigraţie, ‘multe guverne au introdus măsuri restrictive’, semnalează acest raport, prezentat de secretarul general al OCDE, Angel Gurria, comisarul european pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale şi incluziune, Laszlo Andor, şi comisarul european pentru afaceri interne, Cecilia Malmström.

‘Este prea devreme’ pentru a evalua consecinţele ‘primăverii arabe’ asupra imigraţiei, estimează OCDE, care semnalează totuşi marele număr de intrări de imigranţi ilegali în ţări precum Italia.

În ceea ce priveşte originea imigranţilor, China este din nou principala ţară de origine a imigranţilor ajunşi în ţări ale OCDE.

Un imigrant din zece provin din China, urmată în această clasificare de România şi Polonia.

Potrivit OCDE, în 2012 va continua să crească numărul de imigranţi proveniţi din Asia. Aceşti imigranţi, majoritatea din China şi India, cu un înalt grad de calificare, sunt foarte căutaţi în cele 23 de ţări supuse studiului.

Raportul prezentat miercuri include 23 de ţări din cadrul OCDE plus Rusia.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.