Managerii estimează creşteri ale producţiei în construcţii, comerţ, industria prelucrătoare şi servicii, în perioada iunie – august

Managerii societăţilor comerciale estimează o tendinţă de creştere în sectorul de construcţii şi comerţul cu amănuntul şi creştere moderată în industria prelucrătoare şi servicii, în perioada iunie – august 2012, în raport cu cele trei luni anterioare, conform indicatorului sold conjunctural, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

Potrivit INS, soldul conjunctural indică percepţia respondenţilor asupra dinamicii unui fenomen, dar nu trebuie confundat cu intensitatea creşterii sau scăderii valorii unui indicator statistic.

În cadrul anchetei de conjunctură din luna iunie 2012, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni o creştere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +8%). Activităţile pentru care se va înregistra tendinţă de creştere în ceea ce priveşte estimarea producţiei sunt fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice (sold conjunctural +31%), fabricarea băuturilor (sold conjunctural +29%) şi fabricarea altor produse din minerale nemetalice (sold conjunctural +24%).

Pentru preţurile produselor industriale, se prognozează o creştere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +7%) iar în ceea ce priveşte numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de 0% pe total industrie prelucrătoare.

Potrivit estimărilor din luna iunie 2012, în activitatea de construcţii se va înregistra, pentru următoarele trei luni, o creştere a volumului producţiei (sold conjunctural +22%) şi a stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural +16%).

Managerii estimează creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +7%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, se preconizează creştere moderată a acestora (sold conjunctural +7%).

În sectorul de comerţ cu amănuntul, managerii au estimat pentru următoarele trei luni tendinţă de creştere a activităţii economice (sold conjunctural +16%) şi a volumului total al vânzărilor de mărfuri (sold conjunctural +21%).

Volumul comenzilor adresate de către unităţile comerciale furnizorilor de mărfuri va înregistra creştere (sold conjunctural +18%). Angajatorii prognozează, pentru următoarele trei luni, relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +4%).

Managerii societăţilor comerciale estimează că preţurile de vânzare cu amănuntul vor înregistra creşteri pentru următoarea perioadă (sold conjunctural +19%).

Conform estimărilor din luna iunie 2012, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte creştere moderată (sold conjunctural +8%). În sectorul de servicii se estimează pentru următoarele trei luni o relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +1%). Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de relativă stabilitate (sold conjunctural +4%).

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.