Marga: Este un Consiliu European de importanţă istorică, în care se pun în joc orientări majore pentru Europa

Reuniunea Consiliului European, ce începe joi după-amiază, este una de importanţă istorică în care se pun în joc orientări majore pentru viitorul Europei şi punctul esenţial este efortul de a complementa politica disciplinei financiare cu politica creşterii economice, a declarat joi, la Bruxelles, ministrul afacerilor externe Andrei Marga, la sosirea la Summitul Partidului European Liberal Democrat şi al Reformei (ELDR, formaţiune pan-europeană la care sunt afiliate partidele liberale).

‘Aş spune că este o reuniune de importanţă istorică a Consiliului European; indiferent dacă se iau sau nu decizii, cu siguranţă se pun în joc orientări majore pentru Europa viitorului şi cred că punctul esenţial este efortul de a complementa politica disciplinei financiare cu politica creşterii economice. Cred că acest lucru este foarte important pentru Europa anilor ce vin”, a spus ministrul Andrei Marga.

Referitor la participarea României la Consiliul European de joi şi vineri, oficialul român a spus că ”delegaţia condusă de primul ministru Victor Ponta a primit toate însemnele care trebuie primite pentru a participa la Consiliu”.

Şefii de stat sau de guvern din Uniunea Europeană se reunesc, joi după-amiază la Bruxelles, în cadrul Consiliului European de vară, pentru a adopta ‘Pactul pentru creştere şi locuri de muncă’, a lansa faza finală a negocierilor pentru viitorul cadru financiar multianual 2014-2020 şi a acorda oficial Muntenegrului statutul de candidat la aderarea la UE.

În invitaţia adresată statelor membre, preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, menţionează că provocarea la acest summit al UE este de a da, ‘mai mult ca oricând, un semnal într-o manieră clară şi concretă că facem tot ce este necesar pentru a răspunde crizei’.

Discuţiile vor începe cu o dezbatere despre viitorul cadru financiar multianual al Uniunii Europene (2014-2020), la aceasta participând şi preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz. Principalele aspecte în discuţie se referă la modul în cadre viitorul cadru financiar multianual poate contribui la creştere şi crearea de locuri de muncă în UE şi cum ar trebui alocate cu prioritate cheltuielile între diverse politici ale Uniunii.

În cursul serii, membrii Consiliului European vor examina, în vederea adoptării, ‘Pactul pentru creştere şi locuri de muncă’. De asemenea, Herman Van Rompuy va prezenta raportul cu privire la viitorul Uniunii Economice şi Monetare (zona euro), elaborat de preşedintele Consiliului European în cooperare cu Comisia Europeană, Eurogrupul şi Banca Centrală Europeană.

Reuniunea Consiliului European va fi urmată, vineri la prânz, 29 iunie, de una a liderilor statelor din zona euro, la care va lua parte şi preşedintele BCE, Mario Draghi, urmând a fi analizate recentele evoluţii din zona euro.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.