Norica Nicolai (PNL): CCR ar trebui reformată; Judecătorii să fie selectaţi din „magistraţi de scaun”

Vicepreşedintele PNL Norica Nicolai susţine că CCR ar trebui reformată, astfel încât judecătorii să nu mai fie politicieni, ci oameni „selectaţi din magistraţi de scaun”.

„Cred că va trebui într-o reformă constituţională să discutăm nu neapărat despre existenţa instituţiei, ci despre populaţia prezentă în plenul acestei instituţii, care a fost desemnată politic, care nu-şi onorează mandatul de judecător, pentru că foarte mulţi dintre acei domni sunt politicieni şi nu judecători de scaun. Când am spus că a fost desemnată politic, n-am exclus şi prezenţa unor persoane trimise de PSD în cadrul CCR”, a declarat, joi, la RFI Norica Nicolai.

Europarlamentarul liberal propune ca judecătorii Curţii să fie selectaţi din „magistraţi de scaun”. „Vor trebui selectaţi din magistraţi de scaun, oameni cu experienţă profesională deosebită şi cu probitate morală deosebită, pentru că dacă acest deficit de moralitate n-ar fi existat în România, n-am fi avut nici atâtea interpretări dubioase şi inconsistente în justiţie şi nici atâta dezordine morală, aşa cum există în momentul de faţă în instituţiile statului”, a explicat Nicolai.

Ea a subliniat că în mod „categoric, premierul va fi cel care va reprezenta România, dată fiind agenda acestui Consiliu European, dar date fiind şi alte chestiuni care ţin de ordinea constituţională internă”.

Vicepreşedintele PNL a mai susţinut că „părţile au fost greşit implicate”, afirmând că avem de-a face un conflict între Parlament şi instituţia prezidenţială, „iar modul în care a fost tranşat depăşeşte limitele Constituţiei, categoric”. „Faptul că prin această decizie CCR a introdus peste limitele Constituţiei un regim prezidenţial, introducând noţiunea de şef de stat, pe care Constituţia nu-l prevede, şi-a depăşit categoric limitele de constituţionalitate cu care este investită, dar şi limitele competenţelor constituţionale”, a mai spus Norica Nicolai.

Ea a susţinut că „existenţa CCR se justifică atunci când soluţiile date de această instanţă sunt în limitele legii şi ale Constituţiei”.

Cu privire la declaraţia premierului Victor Ponta că românii pot să decidă dacă rămân sau nu cu preşedintele Traian Băsescu, Nicolai a răspuns: „De principiu, românii nu pot decide în legătură cu cei pe care-i aleg în funcţii de demnitate publică decât prin vot. Asta înseamnă alegeri anticipate, poate, dacă mai este posibil, pentru că trebuie să verificăm dacă nu suntem chiar cu şase luni înainte de data alegerilor sau orice altă soluţie prevăzută de Constituţie”.

Întrebată ce ar putea rezolva eventualele alegeri anticipate, vicepreşedintele PNL a susţinut că „este un blocaj general între instituţiile statului, în momentul de faţă. România nu mai poate funcţiona în acest haos, în care legile votate de Parlament sunt permanent înfrânte de CCR!”.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.