Preşedintele României participă la reuniunile Consiliului European, în calitate de şef al statului

Curtea Constituţională a României a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Guvern, pe de o parte, şi preşedintele României, pe de altă parte, generat de acţiunea Executivului şi a primului-ministru de a-l exclude pe preşedintele României din delegaţia care participă la Consiliul European în perioada 28 – 29 iunie, se arată într-un comunicat transmis  de CCR.

„În exercitarea atribuţiilor constituţionale, preşedintele României participă la reuniunile Consiliului European, în calitate de şef al statului. Această atribuţie poate fi delegată de către preşedintele României, în mod expres, primului-ministru”, precizează comunicatul CCR.

Potrivit sursei citate, argumentaţia reţinută în motivarea soluţiei pronunţate de Curtea Constituţională va fi prezentată în cuprinsul deciziei, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Decizia, luată cu majoritate de voturi, este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Preşedintelui României şi Guvernului.

În şedinţa de miercuri, plenul Curţii Constituţionale a examinat cererea formulată de preşedintele României privind soluţionarea conflictului juridic de natură constituţională dintre Guvern, reprezentat de primul-ministru, pe de o parte, şi Preşedintele României, pe de altă parte.

La şedinţa de judecată au participat, din partea preşedintelui României, Ştefan Deaconu, consilier prezidenţial, iar din partea Guvernului, primul-ministru Victor Ponta, împreună cu ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean, şi ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Mircea Duşa.

Preşedinţia nu doreşte să comenteze decizia de miercuri a Curţii Constituţionale a României referitoare la sesizarea preşedintelui Traian Băsescu în legătură cu reprezentarea României la Consiliul European de la sfârşitul acestei săptămâni.

„Nu comentăm nimic”, a spus Bogdan Oprea, purtătorul de cuvânt al preşedintelui.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.