EUR
4,76 RON
(-0.03%)
USD
4,20 RON
(-0%)
GBP
5,48 RON
(-0.25%)
CHF
4,20 RON
(-0%)
AUD
3,00 RON
(-0.04%)
CAD
3,20 RON
(-0.45%)
BGN
2,44 RON
(-0.06%)
RUB
0,06 RON
(-0.04%)
ZAR
0,30 RON
(+0.03%)
BRL
1,12 RON
(+0.18%)
CNY
0,63 RON
(-0.03%)
INR
0,06 RON
(-0.09%)

Vlad Codrea (UBB): Pirateria cu ouă de dinozaur acţionează în România şi reţelele sunt conturate

0

Pirateria cu ouă de dinozaur acţionează în România şi există reţele conturate în acest sens, în special în zona Haţeg, a declarat joi, la Târgu Mureş, la conferinţa internaţională ‘Preocupări recente în cercetarea, conservarea şi valorificarea patrimoniului cultural’, prof.univ.dr. Vlad Codrea, de la Universitatea ”Babeş-Bolyai” (UBB) din Cluj Napoca.

‘Se mai naşte un fenomen care nu ţine nici de muzeologie, nici de ştiinţa fundamentală, este vorba de piraterie de data aceasta. Pirateria funcţionează în România şi reţelele sunt conturate, din când în când din media mai apar unii care au fost găsiţi cu relicve.

Ziariştii de la Formula AS au reuşit să meargă în Haţeg şi să ia legătura cu piraţii de fosile. Mai mult decât atât, au şi cumpărat câteva ouă pe care apoi le-au adus la Cluj pentru a se convinge că sunt autentice. Sunt autentice şi le-au şi donat universităţii noastre. Nu au costat foarte mult, la prima mână cred că 10 milioane de lei vechi au dat pe ele.

Este un fenomen periculos care merge în paşi, pentru că preţul lor creşte pe măsură ce merge spre Vest. Au un preţ în Transilvania, alt preţ la Budapesta, alt preţ la Viena şi tot aşa până ajung foarte departe’, a declarat profesorul Vlad Codrea.

Potrivit profesorului, zona în care acţionează căutătorii de fosile are un statut protejat, având denumirea de Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului, care nu este protejată sau supravegheată şi astfel oricine poate să meargă acolo şi să colecteze.

‘Mai mult decât atât, şi eu am dat de urma acestor vânători de fosile, care nu sunt absolvenţi de geologie, nu sunt nici biologi, dar care sunt extrem de eficienţi. Să ştiţi că găsesc locuri de te şi miri de unde apar. Ceea ce arată o pricepere nativă, de bază. Fiind localnici se pot strecura. Nu poţi să transformi o zonă de dimensiunile acestea într-o zonă supravegheată poliţieneşte eficient’, a subliniat Vlad Codrea, recunoscut pentru cercetările sale în privinţa ouălor de dinozaur.

Potrivit profesorului, piraţii de fosile afectează patrimoniul naţional întrucât ‘aceste fosile sunt practic irecuperabile, iar o astfel de piesă odată plecată, e dusă de pe teritoriul României şi alta nu se regenerează’.
‘O specie periclitată se poate regenera dacă rămân câţiva indivizi, pe când fosilele sunt unice, aici este problema. Odată duse în altă parte, ele sunt lipsite de valoarea ştiinţifică contextuală a locului de provenienţă, ele se vând cu specificarea că sunt ouă de dinozaur şi nu că provin din Haţeg sau din altă parte. Este fără doar şi poate o pierdere pentru partea ştiinţifică’, a subliniat Codrea.

Profesorul clujean a arătat că fenomenul este cunoscut în rândul autorităţilor, însă nu poate fi împiedicat atât timp cât nu există rangeri plătiţi pentru protejarea zonei.

Potrivit acestuia, piraţii s-au focalizat pe ouă bine fosilizate şi bine mineralizate care nu necesită o mare tehnologie în sensul conservării ouălor de dinozaur prin cofrarea lor în materiale speciale.

Prof.univ.dr. Vlad Codrea a precizat că toată această problemă pleacă, în primul rând, de la un deficit de educaţie.
‘Atât timp cât nu vom reuşi să educăm mai mult poporul român, nu vom avea nici respectul cuvenit – că e vorba de dinozauri, de plante rare şi aşa mai departe. Degeaba putem să transformăm ţara într-o imensă rezervaţie, dacă educaţie nu e, nimic nu e’, a precizat profesorul.

Codrea a precizat că în ciuda cercetărilor şi a descoperirii unor cuiburi mari de ouă de dinozaur, cercetătorii clujeni în colaborare cu colegi de-ai lor din SUA şi Belgia nu au reuşit încă să recupereze ouă care conţin embrioni.

‘Se caută embrionii. Nu am reuşit să reperăm ouă cu embrioni (…) S-au făcut analize de microspcopie electronică de mare rezoluţie. Am reuşit să identificăm zone care surprind formarea osteodermelor în pielea dinozaurului încă aflat în ou. Practic nu avem embrionul, însă avem urmele acestor osteoderme. Şi pe baza lor părerea noastră este că ele au fost depuse de dinozauri sau ropozi, aşadar nu de habrozauri. Este vorba de dinozauri din grupul brontozaurilor, cu gâtul şi coada lungi, care au aceste osteoderme pe suprafaţa tegumentului’, a susţinut profesorul Codrea.

Conferinţa internaţională ‘Preocupări recente în cercetarea, conservarea şi valorificarea patrimoniului cultural’, ediţia a VII, este organizată de Secţia de Ştiinţele Naturii a Muzeului Judeţean Mureş şi se derulează pe parcursul a două zile.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.