EUR
4,76 RON
(+0.11%)
USD
4,18 RON
(+0.4%)
GBP
5,49 RON
(+0.53%)
CHF
4,21 RON
(-0.15%)
AUD
2,98 RON
(+0.02%)
CAD
3,13 RON
(+0.53%)
BGN
2,43 RON
(+0.11%)
RUB
0,07 RON
(-0.53%)
ZAR
0,29 RON
(-1.21%)
BRL
1,11 RON
(-0.1%)
CNY
0,62 RON
(+0.35%)
INR
0,06 RON
(+0.02%)

Andrei Marga susţine că a procedat „complet legal” cu lista delegaţiei române la Consiliul European

0

Ministrul de externe Andrei Marga a declarat, joi seară la Bruxelles, că a procedat complet legal atunci când a trimis secretariatului Consiliului European lista cu componenţa delegaţiei române pentru Consiliul European din 28-29 iulie, delegaţie condusă de premierul Victor Ponta.

”Oricine poate consulta arhivele, noi am procedat complet legal. S-a trimis la Bruxelles, imediat după ce Parlamentul a dat declaraţia cunoscută prin care îl mandata pe premier să meargă la Bruxelles, o notificare asupra acestei decizii. Prin urmare, este o decizie sprijinită pe Constituţie, pe declaraţia Parlamentului şi pe luarea în considerare a tematicii reuniunii de la Bruxelles.

Suplimentar, era dispoziţia expresă a primului-ministru să se procedeze în acest fel. Deci sunt patru raţiuni care au stat la baza listei trimise la Bruxelles, care s-a şi pus în aplicare”, a spus Marga, într-o declaraţie pentru presa română acreditată la reuniunea Consiliului European de vară.

El a susţinut că în acest caz s-a procedat complet legal, ”fiecare pas fiind susţinut de lege şi de declaraţia Parlamentului”.

”Eu personal nu am primit vreun document de la Preşedinţie, pe numele ministrului de externe, aşa cum a afirmat Preşedinţia. Preşedinţia a trimis (un document – n.red.) la alte niveluri, ceea ce este altceva. Deci, repet, nu am făcut altceva decât să aplic riguros legile şi, dacă vreţi, termenii. Cronologia poate fi luată în seamă, nu avem nicio ezitare, nicio teamă. Din păcate, nu se vrea citirea Constituţiei în mod complet, ci numai a unui articol. Apoi, este vorba de declaraţia Parlamentului şi mai este şi dispoziţia premierului, care conform Constituţiei conduce guvernul, iar guvernul realizează politica internă şi externă”, a mai menţionat ministrul de externe.

Preşedintele Traian Băsescu a susţinut joi, la Bucureşti, că a fost împiedicat să meargă la Consiliul European de către ministrul de externe, Andrei Marga, şi premierul Victor Ponta.

„Mă refer la două instituţii când spun că am fost împiedicat să îmi exercit mandatul. Probabil nu ştiţi, este un lucru mai puţin cunoscut. Aşa am stabilit de opt ani de când merg la Consiliul European, aşa a fost stabilită practica instituţională, ca preşedintele să transmită la Ministerul de Externe delegaţia cu care participă la Consiliul European.

Asta pentru că sistemul de comunicaţii al UE este locat la Ministerul de Externe. Nu poţi să pui mâna pe telefon să-ţi anunţi delegaţia, pur şi simplu delegaţiile se comunică prin sistemul confidenţial de comunicaţii care se numeşte COREU, comunicaţii Europa. Este un sistem confidenţial prin care lista delegaţilor, ca şi restul corespondenţei, se face cu Bruxellesul”, a explicat Băsescu.

El a adăugat că a transmis lista delegaţiei la MAE şi că a primit un răspuns de la ministrul de Externe, prin care îl informa că din dispoziţia primului-ministru nu se transmite la Bruxelles delegaţia stabilită de preşedinte.

„Ieri, după decizia Curţii Constituţionale, am transmis din nou delegaţia la Ministerul de Externe, dar şi în copie la premier. În jurul orei 23,00, am mai transmis o dată delegaţia la Ministerul de Externe şi la cabinetul premierului şi până dimineaţă delegaţia pe care eu am stabilit-o, pe care ar fi trebuit să o conduc, nu a fost transmisă la Bruxelles, la Consiliul European. Ca atare, prin decizia premierului şi a ministrului de Externe, preşedintele a fost practic împiedicat să-şi exercite mandatul, pentru că nu figurează pe delegaţia oficială a României”, a conchis Traian Băsescu.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.