EUR
4,76 RON
(-0.03%)
USD
4,20 RON
(-0%)
GBP
5,48 RON
(-0.25%)
CHF
4,20 RON
(-0%)
AUD
3,00 RON
(-0.04%)
CAD
3,20 RON
(-0.45%)
BGN
2,44 RON
(-0.06%)
RUB
0,06 RON
(-0.04%)
ZAR
0,30 RON
(+0.03%)
BRL
1,12 RON
(+0.18%)
CNY
0,63 RON
(-0.03%)
INR
0,06 RON
(-0.09%)

Decizii importante pentru relansarea creşterii economice în UE şi stabilizarea economică în zona euro

0

Liderii statelor din zona euro au ajuns, vineri la primele ore, la un acord cu privire măsurile de urgenţă destinate ţărilor aflate în dificultate, precum Spania şi Italia.

De asemenea, liderii din zona euro au convenit punerea în practică, până la finalul anului, a unui mecanism ce permite recapitalizarea directă a băncilor, în anumite condiţii, prin intermediul Instrumentului European de Stabilitate Financiară (FESF, operaţional până la 30 iunie 2013, dată până la care funcţionează în paralel cu MES) şi a Mecanismului European de Stabilizare (MES).

Anunţul a fost făcut de preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, în conferinţa de presă de la finalul primei zile a Summitului UE. ”Când va fi gata, MES va avea posibilitatea de recapitalizare directă a băncilor”, a spus Van Rompuy.

”Va fi stabilit un mecanism unic de supraveghere financiară, în care Banca Centrală Europeană îşi va juca rolul deplin”, a explicat, la rândul său, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Liderii europeni au decis şi alocarea a 120 de miliarde de euro pentru măsuri imediate de creştere economică, acordul fiind posibil după ce Spania şi Italia au primit garanţiile necesare privind măsurile de ajutor pe termen scurt.

Dintre cele 120 de miliarde de euro din cadrul ‘pactului pentru creştere economică şi locuri de muncă’, jumătate reprezintă capacitatea de împrumut, sporită, a Băncii Europene de Investiţii (BEI), 55 de miliarde de euro provin din realocarea fondurilor structurale neutilizate, iar 5 miliarde de euro din lansarea în această vară a obligaţiunilor de proiecte pentru finanţarea infrastructurii de transport şi energie.

”La cererea Italiei a fost introdus, după o lungă discuţie, un paragraf privind mecanismele de stabilizare a pieţelor pentru statele ce respectă recomandările specifice şi Pactul de Stabilitate şi Creştere (ce prevede un nivel maxim al deficitului bugetar de 3% din PIB şi un nivel al datoriei publice de cel mult 60% din PIB)”, a declarat premierul italian, Mario Monti.

”În cele din urmă, în pofida dificultăţilor de moment şi a dezbaterilor, am fost de acord să transmitem pieţelor financiare un mesaj. Dacă dăm o explicaţie coerentă şi în consecinţă unită şi solidă despre deciziile pe care le-am luat, vreau să cred că pieţele sunt reasigurate”, a apreciat liderul Eurogrupului, premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker.

În privinţa măsurilor pe termen mai lung, Herman Van Rompuy a anunţat că liderii celor 17 state din zona euro au dat undă verde pentru o ‘foaie de parcurs’ destinată consolidării Uniunii Economice şi Monetare (zona euro). Această consolidare va avea la bază patru piloni – un cadru financiar, un cadru bugetar, un cadru de politică economică şi întărirea controlului democratic. Primele propuneri concrete în această privinţă vor fi prezentate în luna octombrie.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.