Fostul decan al Baroului Alba şi fostul director adjunct al DGFP Alba, condamnaţi la închisoare cu suspendare

Curtea de Apel Târgu Mureş a condamnat-o joi, 28 iunie, la doi ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe Doina Scutea, fostul decan al Baroului Alba, pentru mai multe infracţiuni de corupţie, în timp ce fostul director general adjunct al DGFP Alba, Anghel Ştefan Bogin, a primit un an şi şase luni de închisoare tot cu suspendare.

Potrivit minutei sentinţei, comunicată de instanţă, Doina Scutea a fost condamnată pentru mai multe infracţiuni, pedepsele fiind contopite în pedeapsa cea mai mare – 2 ani de închisoare, cu suspendarea executării.

Astfel, Scutea a primit un an şi 6 luni de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, doi ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune în forma tentativei şi un an de interzicere a unor drepturi, precum şi două luni de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată.

De asemenea, în dosar a fost condamnat la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare, pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă, şi fostul director general adjunct al DGFP Alba, Anghel Ştefan Bogin.

Pedepsele au fost contopite, fiind aplicată pedeapsa cea mai grea, de doi ani închisoare, la care se adaugă un an de interzicere a unor drepturi ca pedeapsă complementară. Instanţa a decis suspendarea condiţionată a executării pedepsei rezultante pe o perioadă de 4 ani, ce reprezintă termen de încercare.

Începând cu 1 noiembrie 2010, Stefan Anghel Bogin a fost împuternicit sa îndeplinească prerogativele funcţiei de şef al Administraţiei Finanţelor Publice pentru Contribuabili Mijlocii din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Alba.

În acelaşi dosar, Curtea de Apel Târgu Mureş l-a condamnat şi pe omul de afaceri Alexandru Duca pentru cinci infracţiuni, care au fost contopite şi au condus la o pedeapsă de 3 ani şi 6 luni de închisoare, cea mai grea pedeapsă a fost aplicată pentru infracţiunea de delapidare.

Pedeapsa lui Duca este cu executare, iar acesta a primit şi o pedeapsă complementară de 2 ani de interzicere a unor drepturi. Instanţa a precizat că din pedeapsă va fi scăzută perioada în care acesta a fost reţinut şi arestat preventiv – din 11 noiembrie 2010 până în 16 noiembrie 2010.

Alexandru Duca a fost acuzat că ar fi intervenit la funcţionarul Radu Bogdan pentru câştigarea unui proiect cu finanţare europeană pentru o firmă patronată de un om de afaceri italian, intermedierea a fost realizată de Claudiu Vulpe, prin care ar fi ajuns la Radu Bogdan suma de 40.000 de lei.

Claudiu Vulpe a fost condamnat pentru două infracţiuni, pedepsele fiind contopite în pedeapsa cea mai grea, de 1 an şi 8 luni de închisoare, cu suspendarea executării, pentru cumpărare de influenţă în formă continuată.

De asemenea, Radu Bogdan, funcţionar în Ministerul Economiei, compartimentul pentru întreprinderi mici şi mijlocii, a fost condamnat la un an şi zece luni de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă în formă continuată, instanţa suspendând condiţionat executarea pedepsei.

Potrivit minutei, Curtea de Apel Târgu Mureş a dispus confiscarea specială a sumelor de 10.000 euro şi 40.000 lei de la inculpatul Bogdan Radu şi de 206.615,27 lei de la inculpatul Alexandru Duca şi, în plus, fiecare inculpat a fost obligat să achite cheltuieli judiciare de 2.750 de lei.

Sentinţa poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la pronunţare pentru procuror şi inculpaţi şi de la comunicare pentru părţile civile.

Dosarul în care fostul decan al Baroului Alba, Doina Scutea, alături de fostul director al DGFP Alba, Anghel Ştefan Bogin şi de ceilalţi inculpaţi, a fost judecat pentru mai multe infracţiuni de corupţie alături de alţi inculpaţi a fost strămutat în luna mai 2011 la Curtea de Apel Târgu Mureş.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.