OCDE: cheltuielile pentru sănătate sunt în scădere, din cauza crizei

Cheltuielile pentru sănătate au înregistrat o scădere în 2010 în majoritatea ţărilor bogate ale OCDE /Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică/ din cauza crizei economice şi financiare, potrivit unui studiu al organizaţiei internaţionale publicat joi, informează AFP.

În timp ce media creşterii anuale a cheltuielilor de sănătate era de aproximativ 5% în perioada 2000-2009 în cele 34 de ţări ale OCDE, criza a provocat o încetare a acestei tendinţe care a cunoscut o evoluţie nulă şi uneori uşor negativă în 2010.

Această frânare a cheltuielilor pentru sănătate a fost provocată de o tendinţă identică în ceea ce priveşte cheltuielile publice de sănătate. În ţările OCDE, cel mai puternic afectate de criza economică şi financiară, cheltuielile pentru sănătate s-au prăbuşit.

În Irlanda unde cheltuielile de sănătate crescuseră în medie cu 8,4% înaintea crizei, scăderea a fost de 7,6% în 2010. Pentru Grecia, ‘estimările indică o scădere 6,5% faţă de creşterea medie de peste 6% între 2000 şi 2009.

Reducerile cheltuielilor publice în domeniul sănătăţii au luat forme diferite. Irlanda a ales să scadă salariile plătite personalului din sănătate şi tarifele plătite societăţilor farmaceutice şi chiar a redus numărul specialiştilor din sănătate.

Republica Cehă a crescut tarifele de spitalizare. Mai multe ţări, între care Estonia şi Islanda, au suspendat planurile de investiţii şi au realizat o fuzionare a instituţiilor, dezvoltând apariţia chirurgiei ambulatorii care costă mai puţin.

Ţările OCDE care cheltuiesc cel mai mult pentru sănătate sunt SUA (17,6% din PIB), Olanda (12%), Franţa şi Germania, potrivit cifrelor OCDE.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.