Proiectul Nabucco a fost selectat ca opţiune pentru zăcământul strategic de gaze de la Shah Deniz, în Azerbaidjan

Proiectul gazoductului Nabucco-Vest a fost reţinut ca opţiune pentru a transporta spre Europa gaze din imensul zăcământ de la Shah Deniz din Azerbaijan, a anunţat joi grupul petrolier BP, care conduce consorţiul responsabil de exploatarea acestui câmp strategic, Bruxellesul salutând imediat decizia, relatează AFP.

„Proiectul Nabucco-Vest (…) a fost selecţionat ca opţiune pentru potenţiale exporturi de gaze de la Shah Deniz spre Europa Centrală”, preferat altui proiect, Conducta sud-est europeană (SEEP), a cărei dezvoltare ‘va fi oprită’, a precizat BP într-un comunicat.

Grupul britanic precizează că decizia a fost fondată pe ‘maturitatea mai mare’ a proiectului Nabucco, în comparaţie cu SEEP.

În timp ce proiectul iniţial Nabucco prevede o conductă de 3.900 de km lungime, această variantă ‘Nabucco-Vest’, propusă la mijlocul lunii mai, prevede construirea de 1.300 de km plecând de la Marea Caspică, trecând pe la frontiera bulgaro-turcă, traversând Bulgaria, România, Ungaria şi oprindu-se la Baumgarten, în estul Austriei.

Consorţiul care exploatează zăcământul de la Shah Deniz a ales deja în februarie gazoductul TAP (Conducta Trans-Adriatică, legând Grecia de sudul Italiei, cu traversarea Albaniei) ca altă opţiune pentru a transporta gaze azere spre Europa.

„Se va lua o decizie finală între cele două proiecte şi se vor încheia acordurile de vânzări de gaze necesare, înaintea deciziei finale de investiţii pentru Shah Deniz prevăzută pentru mijlocul lui 2013”, a mai precizat BP.

Un contract definitiv cu Shah Deniz ar fi un progres important pentru proiectul Nabucco, care vizează diversificarea aprovizionării cu gaze a Europei, considerată a fi prea dependentă de Rusia, dar care încearcă de ani de zile să-şi asigure furnizori, fiind amânat în mai multe rânduri.

BP deţine 25% din consorţiul care exploatează Shah Deniz, urmată de compania franceză Total (10%) şi de grupul norvegian Statoil (10%).

Consorţiul este pe cale de a dezvolta exploatarea acestui zăcământ, situat în largul Azerbaidjanului în Marea Caspică, având obiectivul de a ajunge la o producţie de 25 de miliarde de metri cubi de gaze pe an.

Comisia Europeană a salutat joi selectarea proiectului de gazoduct Nabucco-Vest pentrua transporta spre Europa gaze din imensul zăcământ de la Shah Deniz. „Prin această preselecţie, suntem aproape de momentul în care vom avea gaze direct din Azerbaidjan şi din alte ţări din jurul Mării Caspice”, a afirmat comisarului european pentru energie, Gunther Oettinger, într-un comunicat.

„Indiferent care va fi decizia finală pentru traseul prin Turcia, gazele provenite din Azerbaidjan vor ajunge în Europa,”, a adăugat el.

„Este un succes pentru Europa şi pentru securitatea aprovizionărilor sale”, a concluzionat el.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.