Traian Băsescu: Nu aveam nevoie de publicarea deciziei CCR în Monitorul Oficial ca să merg la Bruxelles

Preşedintele Traian Băsescu a declarat joi,28 iunie, că nu avea nevoie, pentru a merge la Bruxelles, ca decizia CCR privind reprezentarea la Consiliul European să fie publicată în Monitorul Oficial, punctând că a fost împiedicat să facă acest lucru de către premier şi de ministrul Afacerilor Externe.

„Decizia de ieri a Curţii Constituţionale pentru mine nu necesita publicarea în Monitorul Oficial, pentru că ceea ce a precizat Curtea Constituţională este şi în Constituţie. Deci, practic, Curtea Constituţională a făcut o citire a articolelor 80 şi 148 din Constituţia României. Eu nu aveam nevoie de publicarea ei în Monitorul Oficial pentru a merge la Bruxelles, eu aveam nevoie să nu fiu împiedicat să ajung la Bruxelles”, a declarat Băsescu, la Palatul Cotroceni.

El a susţinut că a fost împiedicat să meargă la Consiliul European de către ministrul de Externe, Andrei Marga, şi premierul Victor Ponta.

„Mă refer la două instituţii când spun că am fost împiedicat să îmi exercit mandatul. Probabil nu ştiţi, este un lucru mai puţin cunoscut. Aşa am stabilit de opt ani de când merg la Consiliul European, aşa a fost stabilită practica instituţională, ca preşedintele să transmită la Ministerul de Externe delegaţia cu care participă la Consiliul European.

Asta pentru că sistemul de comunicaţii al UE este locat la Ministerul de Externe. Nu poţi să pui mâna pe telefon să-ţi anunţi delegaţia, pur şi simplu delegaţiile se comunică prin sistemul confidenţial de comunicaţii care se numeşte COREU, comunicaţii Europa. Este un sistem confidenţial prin care lista delegaţilor, ca şi restul corespondenţei, se face cu Bruxellesul”, a explicat Băsescu.

El a adăugat că a transmis lista delegaţiei la MAE şi că a primit un răspuns de la ministrul de Externe, prin care îl informa că din dispoziţia primului-ministru nu se transmite la Bruxelles delegaţia stabilită de preşedinte.

„Ieri, după decizia Curţii Constituţionale, am transmis din nou delegaţia la Ministerul de Externe, dar şi în copie la premier. În jurul orei 23,00, am mai transmis o dată delegaţia la Ministerul de Externe şi la cabinetul premierului şi până dimineaţă delegaţia pe care eu am stabilit-o, pe care ar fi trebuit să o conduc, nu a fost transmisă la Bruxelles, la Consiliul European.

Ca atare, prin decizia premierului şi a ministrului de Externe, preşedintele a fost practic împiedicat să-şi exercite mandatul, pentru că nu figurează pe delegaţia oficială a României”, a conchis Băsescu.

Citește și
1 Comentariu
  1. badea spune

    Base, puneti mintea la contributie si „ciuruieste-i” din nou.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.