EUR
4,84 RON
(-0.02%)
USD
4,40 RON
(+1.7%)
GBP
5,30 RON
(-1.29%)
CHF
4,55 RON
(+0.4%)
BGN
2,47 RON
(+0.12%)
BYN
1,70 RON
(+1.09%)
CAD
3,13 RON
(-0.25%)
RSD
0,04 RON
(+0.14%)
AUD
2,65 RON
(+0.51%)
JPY
0,04 RON
(+0.12%)
CZK
0,18 RON
(-1.37%)
INR
0,06 RON
(+0.5%)

 

20 de moduri prin care poţi să-ţi găseşti chemarea

De mic copil, eşti întrebat „ce vrei să te faci când vei fi mare?” şi atunci, cu inocenţă, găseşti răspunsul foarte uşor. Apoi anii trec, iar dorinţele noastre se schimbă, de cele mai multe ori sub impulsul aşteptărilor şi pretenţiilor pe care le au cei din jurul nostru faţă de noi. Astfel, ajungem să uităm ce vrem noi SĂ FIM cu adevărat.

Începem să jucăm diverse roluri sociale, să ne închipuim că suntem acel „cineva” pe care şi-l doresc toţi, pe care îl acceptă şi admiră cei din jur… numai că, mai devreme sau mai târziu, ne dăm seama că trăim într-o iluzie şi că, de fapt, toată viaţa noastră am „fabricat” imagini de sine false, dar am pierdut esenţialul:  am uitat să fim noi înşine, autentici, sinceri, fără frica de a fi judecaţi sau etichetaţi de cei din jur. Într-o asemenea stare, pierdem legătura cu Sinele nostru şi atunci uităm să ne urmăm chemarea… Ce este de făcut? O putem redescoperi. Haideţi să începem, împreună, cu câteva idei folositoare:

1. Trăiţi în prezent

Întrebaţi-vă: fac ceea ce fac cu bucurie, cu uşurinţă şi naturaleţe? Dacă nu este aşa, atunci înseamnă că percepeţi viaţa ca o povară sau ca o luptă.

Dacă în ceea ce faceţi nu există bucurie, uşurinţă şi naturaleţe, acest lucru nu înseamnă neaparat că trebuie să vă schimbaţi activitatea. Poate fi suficient să schimbaţi modul în care o faceţi.

„Cum” e întotdeauna mai important decât „ce”. Nu mai fiţi ataşaţi de rezultatul acţiunii, de ceea ce vreţi cu tot dinadinsul să obţineţi, ci acordaţi atenţie acţiunii în sine şi modului în care o faceţicu calm sau cu furie?, cu recunoştinţă sau cu indignare?, cu frică sau cu curaj?, cu sinceritate sau cu falsitate? Nu uitaţi că omul a fost înzestrat cu un imens dar: liberul arbitru  pe care îl avem chiar şi atunci când ne alegem propriile gânduri şi sentimente.

În momentul în care atenţia vi se îndreaptă asupra clipei Acum, simţiţi prezenţă, linişte şi pace. Nu mai depindeţi de viitor pentru împlinire şi statisfacţie, şi nici nu vă mai legaţi de trecut, retrăind momente creatoare de nemulţumiri. Acordaţi atenţie prezentului şi veţi vedea că frumuseţea se iveşte în liniştea prezenţei.     

2. Priviţi în jur

Dacă nu încerci o haină, nu vei şti niciodată dacă îţi este bună. Faceţi acelaşi lucru cu vocaţiile, pasiunile, hobby-urile şi abilităţile. Trebuie să încercaţi fiecare aromă că să vă daţi seama care este gustul vostru preferat.

3. Spuneţi da oportunităţilor neobişnuite

Spuneţi da lucrurilor care vă intrigă, în locul celor care vă plictisesc.

4. Găsiţi o problemă pe care să o rezolvaţi

A găsi soluţia unei probleme te face să te simţi important. De fapt, orice provocare depăşită cu brio vă aduce un plus de încredere în sine şi curaj, alimentându-vă spiritul de iniţiativă.

De cealaltă parte, orice eşec vă face să vă închideţi în carapace, dacă nu ştiţi cum să îi faceţi faţă. Desigur, se spune că cea mai bună metodă este „să învăţăm din greşeli şi să mergem mai departe”, dar se pune problema: cum poţi să faci asta, când te afli sub imperiul unor puternice emoţii şi sentimente de descurajare?

Aici, vă ajută foarte mult să meditaţi la ideea că totul, în viaţă, are un parcurs ciclic, fiind format din suişuri şi coborâşuri. După orice primăvară vine o iarnă, şi apoi iarăşi o primăvară şi tot aşa. Şi noi, ca fiinţe, evoluăm în acelaşi ritm ca şi natura care ne înconjoară; nu putem fi mereu la înălţime, nu putem înflori mereu, fără să avem şi momente de repaus şi chiar de cădere. Şi acestea din urmă sunt la fel de necesare evoluţiei noastre ca şi momentele de „înflorire”.

5. Nu vă mai agăţaţi de planuri

Viaţa noastră nu merge întotdeauna „potrivit planului”. De fapt, de cele mai multe ori, „socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea din târg” , fapt care ne aduce nemulţumire şi înverşunare. Însă atunci când avem o atitudine deschisă faţă de nou, şi nu mai ţinem cu dinţii de propriile noastre idei fixe, adaptarea la situaţiile neprevăzute este mult mai uşoară. Aşa că nu vă îngrijoraţi dacă vă abateţi de la drumul de dinainte plănuit. Drumul a fost oricum imaginar.

6. Nu urmaţi visul altcuiva

Părinţii tăi vor să fii doctor. Şeful tău vrea să fii agent de vânzări. Prietenii tăi vor să fii impresar sportiv. Iar societatea îţi cere să fii avocat. Nu poţi mulţumi pe toată lumea, dar dacă faci ceea ce crezi TU că ar trebui, cel puţin vei putea să dormi noaptea liniştit.

7. Îmbinaţi-vă talentele

În loc să faceţi ceva care să implice doar una dintre abilităţile voastre,  faceţi o combinaţie între lucrurile pe care ştiţi să le faceţi mai bine. În momentul în care vă folosiţi darurile cu care aţi fost înzestraţi, aveţi un dublu câştig: 1. le dezvoltaţi şi le faceţi să se „înmulţească” şi 2. veţi fi satisfăcuţi de ceea ce faceţi, simţind că vă împliniţi cu adevărat menirea.

8. Căutaţi persoane pe care să le placeţi cu adevărat

Este mult mai satisfăcător să sapi un canal cu prietenii, decât să concepi un zgârie-nori cu o echipă de sociopaţi.

9. Acordaţi-vă permisiunea să vă răzgândiţi

Mulţi dintre noi îşi aleg drumul în viaţă în jurul vârstei de 18 ani. Pe măsură ce trece timpul, puteţi găsi noi lucruri de făcut sau alte locuri care să vă atragă, cu alţi oameni pe care să îi cunoaşteţi. Aşa că unele decizii pe care le-aţi luat la 18 ani trebuie să fie înlocuite.

10. Cereţi sfatul celor mai înţelepţi decât voi

Când spunem „mai înţelepţi”, ne gândim de obicei la oameni mai în vârstă, dar aceasta nu e o regulă. Important este să vă alegeţi sfătuitorul din rândul oamenilor care au ştiut să desprindă lecţii din experienţele trăite, şi, fiind îmbogăţiţi cu aceste învăţăminte, au ajuns la o stare permanentă de echilibru şi pace. De la aceşti oameni veţi afla ce înseamnă să  fii, cu adevărat, fericit. 

Pentru majoritatea dintre noi, fericirea este legată de posesiuni: case, bani, decoraţii, glorie sau femei (soţie) şi copii. Dar adevărata fericire nu depinde de nici un obiect, de nici o posesiune. Ea vine de Sus şi veţi fi uimiţi să descoperiţi în voi înşivă, fără încetare, această stare de conştiinţă minunată.

Fericirea este deci o stare de conştiinţă în care simţim că suntem în armonie, în pace; nu există, pe moment, nici un element care să deranjeze, care să vină să umbrească sau să perturbe ceva. Asta poate să dureze un moment, poate să dureze mai mult, dar este o stare de conştiinţă de o extraordinară armonie între toate elementele fiinţei umane, între gândul, sentimentul, voinţa sa, chiar corpul său fizic, stomacul, plămânii, creierul lui.

11. Cutreieraţi prin librării

Nu ştiţi niciodată ce carte, ce autor sau ce subiect vă va „vorbi” de pe raft. S-ar putea să aflaţi ceva care să vă schimbe într-o clipă şi să vă dea un impuls extraordinar, ca şi cum v-ar da „aripi” ca să zburaţi.

12. Cautaţi suport, nu toleranţă

Veţi avea nevoie de ajutor, de sprijin, în călătoria voastră. De aceea, asiguraţi-vă că nu aveţi alături de voi doar „yes-mani” care să vă aprobe, „încurajându-vă” cu remarci de genul „Ce draguţ!” atunci când le povestiţi despre visurile voastre.

13. Cheltuiţi timp înainte de a cheltui bani

Investiţi în citit, în discuţii constructive, în „a descoperi”, înainte de plăti o tonă de bani pe o diplomă sau un certificat sau o reconversie profesională. Puteţi afla ca nu e nevoie de bani pentru a-ţi recompune viitorul.

14. Nu confundaţi un job cu un ţel

Dacă lucrezi pentru a-ţi întreţine familia, ei sunt adevăraţii tăi şefi. Dacă lucrezi pentru îndeplinirea unui ţel sau a unei idei, nu lăsa banii să devină un obstacol în calea realizării lui.

15. Luaţi în considerare cunoştinţele utile şi nu CV-ul

Să vă gândiţi pe termen lung –  această vă poate ajuta să vedeţi deopotrivă ce este vital şi ce este cu adevărat absurd.

16. Nu e nevoie să fii cel mai bun

Foarte puţini oameni sunt cei mai buni din lume la ceea ce fac. Să dai ce ai mai bun nu înseamnă că trebuie să fii cel mai bun. Ce ai tu mai bun este mai mult decât suficient.

17. Nu ţineţi scorul

Nu întotdeauna vor fi aceiaşi oameni la finele sau la startul unei curse, iar cei pe care îi percepeţi drept competitori se vor schimba permanent. A ţine scorul poate deveni un job full-time, consumator de energie, dacă permiteţi asta, şi este un mod îngrozitor de a-ţi trăi ziua, cu atât mai mult viaţa.

18. Schimbaţi-vă cursul, dacă vă treziţi că mergeţi din inerţie

Este posibil să vă împotmoliţi pe un drum foarte uşor şi slab recompensat, cum ar fi un job comod şi nesolicitant. Dacă simţiţi că-l urmaţi din inerţie, este timpul să schimbaţi angrenajul, pentru că inerţia vă poate atrofia visurile.

19. Fiţi autentici

Păstraţi ceea ce iubiţi, chiar şi atunci când cei din jur râd de voi. Aceasta poartă denumirea de intergritate.

20. Relaxaţi-vă

Nu există nici un răspuns corect, dar sunt mii de opţiuni viabile.

Traducere şi editare: Cătălina Rusin

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata