Cum testăm – Loţiunile de protecţie solară?

– APC România (Asociaţia pentru Protecţia consumatorilor din Romania) împreună cu Stiftung Warentest – organizaţie de consumatori din Germania şi sub patronajul ICRT – International Consumers Research and Testing LTD (organizaţie unde APC-România este membru din anul 2006), a luat parte la testul comparativ realizat pe loţiuni de protecţie solară.

 

Testul include peste 30 de loţiuni, dintre care 18 pot fi achiziţionate direct şi de pe  piaţa din România sau pot fi comandate online.

Testul este realizat într-un laborator acreditat cu o lungă experienţă în domeniul testării comparative pentru produse cosmetice, sub stricta îndrumare a organizaţiei de consumatori Stiftung Warentest. Produsele testate sunt achiziţionate fără a se dezvălui comerciantului motivul real şi nu sunt cumpărate direct de la producător. Criteriile de testare sunt aceleaşi pentru toate loţiunile testate.

O cremă de protecţie solară este foarte importantă în perioada verii şi nu numai. Expunerea îndelungată la soare fără protecţie poate fi periculoasă şi poate avea urmări grave asupra sănătăţii imediat sau în timp. Expunerea la soare fără protecţie îmbătrâneşte şi ridează pielea. Folosirea unei creme de protecţie solară trebuie privită ca o investiţie pe termen lung în sănătatea tenului şi a pielii dumneavoastră.

Cea mai bună protecţie contra razelor solare o reprezintă hainele, prin acoperirea pielii în totalitate. Vara acest lucru este mai complicat, iar un bronz frumos este râvnit de mai toată lumea. Totuşi, nu tot ce este frumos este şi sănătos. Pentru a ajunge la acea culoare a pielii pe care o doriţi trebuie să folosiţi o cremă de protecţie solară şi să vă expuneţi la soare în intervalul orar recomandat.

Este de evitat soarele puternic de la amiază, chiar dacă utilizaţi o loţiune de protecţie solară cu SPF (Factor de Protecţie Solară) mare (>50). Trebuie să ştiţi că un asemenea produs nu protejează în totalitate, oricât de multă cantitate aţi utiliza şi oricât de des aţi aplica pe corp.

De asemenea, pentru a beneficia de SPF-ul declarat trebuie să aplicaţi pe piele cantitatea recomandată de către producător, în cazul în care această informaţie este disponibilă pe recipient sau în ghidul de utilizare. În cazul în care aplicaţi o cantitate mai mică, protecţia scade.

Citeste si:  Medicii atrag atenţia asupra respectării regulilor de protecţie în perioada de caniculă

 

Ce se verifică

Testele comparative pe loţiunile de protecţie solară includ 3 direcţii mari, şi anume: protecţia pe care o oferă pentru razele solare UVA şi UVB, calităţile cosmetice ale produsului şi etichetarea, informaţiile şi ghidul de utilizare de pe recipient sau de pe cutie.

Protecţia împotriva razelor solare se testează prin măsurarea SPF-ului şi a protecţiei împotriva razelor de tip UVB.

Există două tipuri de raze ultraviolete care pot afecta în mod negativ pielea. Diferenţa între aceste două tipuri de radiaţii ultraviolete este lungimea lor de undă. Razele UVA au lungimi de undă cuprinse între 400nm şi 315nm, iar razele UVB au lungimi de undă cuprinse între 315nm şi 280nm.

Razele UVB atacă pielea la suprafaţă, provocând arsuri (B vine de la „burn”- a arde în limba engleză), iar razele UVA penetrează în profunzime atacând colagenul care dă pielii elasticitate (A vine de la „ageing” – îmbătrânire în limba engleză).

Cu toate că razele UVA nu provoacă arsuri, ele sunt cele care creează probleme în straturile mai adânci ale pielii, având efecte nocive pe termen lung. Există multe creme de protecţie solară care nu protejează împotriva razelor UVA, aşa că e bine să verificăm întotdeauna ambalajul.
Razele UVB provoacă arsuri ale pielii, riduri, îmbătrânirea prematură a pielii şi creează riscul apariţiei cancerului de piele. Toate cremele de protecţie solară protejează împotriva razelor UVB.

Atunci când vă aplicaţi pe piele o loţiune de protecţie solară presupuneţi că vă protejaţi împotriva arsurilor provocate de razele solare, a cancerului de piele şi a ridurilor. Dar cercetările au arătat că utilizatorii ar putea beneficia de mai puţin de jumătate din protecţia împotriva arsurilor specificate pe etichete, deoarece nu aplică cantitatea suficientă.

Mai mult decât atât, testele APC – România efectuate pe 18 loţiuni de protecţie solară, au arătat că unele dintre acestea asigură protecţie minimă împotriva radiaţiilor UVA care pot cauza cancerul de piele şi îmbătrânirea. UVA nu este luat în considerare în Factorul de Protecţie Solară (SPF) care asigură protecţia împotriva radiaţiilor UVB, o lungime de undă diferită care poate cauza cancerul de piele şi arsuri solare.

Citeste si:  Cine vrea să îmbătrânească frumos trebuie să aibă activităţi artistice

Am testat SPF-ul celor 18 loţiuni la 15 minute după aplicare. Produsele care au specificat pe etichetă rezistenţă la apă au fost testate şi după introducerea în apă. De asemenea, toate produsele au fost testate pentru protecţia UVA fără introducerea în apă.

 

Există produse care au SPF mai mic decât cel de pe ambalaj

Multe loţiuni de protecţie solară conţin nanoparticole de oxid de zinc şi dioxid de titanium, chiar dacă probabil nu veţi vedea termenul NANO specificat pe etichete. Dacă aplicarea acestor nanoparticule vă poate afecta sănătatea nu este încă ştiinţific dovedit. În general, nu aveţi nevoie de aceste nanoparticule pentru a beneficia de protecţie superioară, au arătat testele noastre pe cele 18 produse.

Nanoparticulele din cele două elemente chimice sunt folosite în cremele de protecţie solară deoarece acţionează ca o bariera fizică între piele şi razele soarelui şi au proprietatea de a reflecta razele nocive. Cei doi compuşi se prezintă ca o pulbere fină, iar pe lângă ei, în compoziţia loţiunilor de protecţie solară, mai intră şi diferiţi agenţi hidratanţi pentru a oferi pielii elasticitate.

Majoritatea produselor testate au un SPF mai mare decât cel anunţat pe ambalaj. Există totuşi produse testate care au SPF mai mic decât cel specificat pe ambalaj.

Factorul de Protecţie Solară (SPF) a fost verificat in vitroo după metoda “COLIPA” publicată în 2006 de producătorii de loţiuni de protecţie solară, conform cu recomandările internaţionale.

Testele UVA au fost efectuate in vitro, după recomandările  “COLIPA” publicate în 2007. S-a măsurat trecerea razelor ultraviolete de-a lungul unui strat subţire de produs aplicat pe placa de plexiglas. Pentru aceasta laboratorul a recurs la mai multe masurători, înainte şi după iradiere.

Calităţile cosmetice analizează loţiunea de protecţie solară din perspectiva unei loţiuni de corp. Consistenţa şi textura, dacă albeşte, ce senzaţie de lipiciozitate conferă, parfumul, absorbţia în piele şi senzaţia de după aplicare sunt analizate pentru fiecare produs în parte. Calităţile cosmetice se însumează într-un rezultat total.

Citeste si:  Ce s-a întâmplat cu visul european?

 

Limita maximă şi minimă

Etichetarea, ghidul de utilizare, informările, avertismentele atât de pe recipient, cât şi de pe cutie sunt verificate.  Etichetarea este privită din punctul de vedere al educării consumatorilor. Mulţi dintre consumatori nu ştiu cum să folosească o loţiune de protecţie solară, în sensul că nu aplică cantitatea suficientă pe piele, nu ştiu ce înseamnă SPF-ul şi nu ştiu ce tip de loţiune să aleagă.

Informaţiile, avertismentele sunt utile pentru conştientizarea faptului că razele solare pot fi periculoase şi că o loţiune de soare nu oferă protecţie totală. În funcţie de tipul de piele în care vă încadraţi trebuie să alegeţi loţiunea de soare cu SPF-ul adecvat”.

Limita minimă a factorului de protecţie solară – SPF este 6. Orice loţiune de protecţie solară trebuie să asigure un factor de protecţie de minim 6. Factorul de protecţie solară maxim etichetat trebuie să fie 50+ sau 60 (pentru un produs etichetat cu un factor de protecţie 50+, factorul de protecţie efectiv măsurat trebuie sa aibă valoarea 60 sau peste această valoare).

Următoarele categorii şi valori ale factorilor de protecţie solară – SPF sunt recomandate de către “COLIPA”  încă din aprilie 2005:

  •     Protecţie slabă : SPF 6-10
  •     Protecţie medie : SPF 15-20-25
  •     Protecţie mare : SPF 30-50
  •     Protecţie foarte mare : SPF 50+

În urma rezultatelor testării comparative şi a rezultatului total obţinut, APC-România recomandă spre achiziţionare, din lotul celor 18 produse, toate produsele cu excepţia produsului „Eco Cosmetics Sol Creme SPF 30”.

Trebuie să mai facem menţiunea că, dacă anul trecut produsele Nivea ocupau podiumul, anul acesta primele 3 locuri din punctul de vedere al rezultatului total le-au obţinut următoarele produse: Vichy – Capital Soleil Family Sollotion SPF 30, Protectyl Vegetal – Sonnenschutz – Spray 3in1, Cien – Sun Lotion Classic.

APC România

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata