DOVADA incontestabilă că băncile îşi înşeală clienţii cu dobânzile la credite

– Rata de dobândă Libor este probabil foarte cunoscută celor care au contractat credite în alte monede decât cea naţională. Fiecare ştie că dobânda reală a creditului său este direct proporţională cu valoarea Libor. De parcă acest lucru nu ar fi de ajuns, finalul de săptămână a şocat întreaga planetă: băncile londoneze au manipulate grobian această dobândă de referinţă.

 

Marea Britanie în vârtejul scandalului

Manipularea dobânzii Libor – cea mai importantă dobândă interbancară internaţională-,  de către o parte dintre cele mai importante bănci printre care se numără Barclays şi RBS, a declanşat în Marea Britanie un scandal politic fără precedent, scandal ce afectează credibilitatea celui mai important centru financiar mondial: City-ul londonez

Din păcate, consecinţele scandalului nu vor afecta doar credibilitatea centrului financiar londonez, ci riscă să se transforme într-o veritabilă tornadă ce se va abate asupra sistemului bancar.

În esenţă, pe 29 iunie, au apărut informaţii conform cărora banca Barclay’s a negociat cu regulatorii pieţelor americane şi britanice plata unei amenzi de 450 milioane $ pentru că a manipulat în mod fraudulos fixarea dobânzii Libor care se stabileşte zilnic între 16 bănci şi la care se raportează produse financiare în valoare de 350 miliarde $.

Printre acestea se numără dobânzile de pe piaţa creditelor, precum şi o multitudine de produse structurate.

În scandal este implicată şi Royal Bank of Scotland care va trebui, la rândul său, să plătească o amendă de 150 milioane lire sterline (aproximativ 186 milioane euro sau 235 milioane $). Cum acţionarul majoritar la RBS este statul britanic, amploarea scandalului capătă proporţii nebănuite.

Citeste si:  România, ultima în UE ca procent al deţinătorilor de conturi bancare

În acest moment sunt sub observaţie o serie de bănci de pe mai multe continente cum ar fi Citigroup, HSBC sau UBS.

Conform celor de la Financial Times, numărul băncilor care vor fi afectate este însă mult mai mare astfel încât efectul scandalului asupra sistemului bancar este încă imposibil de evaluat.

Cu atât mai mult cu cât, secretarul de stat al Ministerului de Justiţie britanic, Ken Clarke, a precizat că ancheta aflată în desfăşurare relevă fapte penale pentru care va fi sesizată justiţia.

În acelaşi timp, guvernatorul Băncii Angliei a denunţat această “înşelătorie menită pentru a face profit”. Militând pentru o reformă de amploare a întregii industrii bancare britanice. În acelaşi timp, premierul David Cameron a solicitat că “responsabilii să-şi asume responsabilitatea actelor lor”.

 

Camarazii de “joacă” ai prinţului Charles

Directorul general al băncii Barclay’s, Bob Diamond, va trebui să răspundă pe 4 iulie întrebărilor puse de la tribună Parlamentului britanic, în timp ce numărul vocilor care-i solicită demisia se multiplică.

Or, Bob Diamond este unul dintre cei marcanţi bancheri din City. În vârstă de 60 de ani, născut în SUA, el a reuşit să ajungă la cârma băncii Barclay’s după achiziţia de către aceasta a băncii Lehman Brothers, în 2008.

Citeste si:  Topul concedierilor pe piaţa bancară. Cinci bănci au tăiat peste 2.000 de joburi

Persoană controversată datorită veniturilor fabuloase (a plătit impozite de 5,75 milioane de lire sterline), se crede că influenţa sa se extinde până la nivelul Trezorerie britanice.

Alături de Diamond sunt implicaţi şi preşedintele Consiliului de Administraţie, Marcus Agius (63 ani) şi câteva nume grele ale “Corporate Englande” cum ar fi cel al lui Mike Rake (64 ani), preşedintele BT şi Easyyjet (este unul dintre partenerii de polo ai prinţului Charles), sir John Sunderland (66 ani) fostul preşedinte de la Cadbury Schweppes şi CBI (Confederation of British Industry) sau sir Andrew Likierman, preşedintele National Audit Office şi rector al London School of Economics.

Între timp, pentru a încerca o dezamorsare a spiritelor, preşedintele Barclay’s, Marcus Agius, şi-a anunţat pe 2 iulie demisia şi deschiderea unui audit independent al practicilor care va duce la un raport public şi la publicarea unui nou cod de conduită pentru angajaţi.

 

Naţionalizarea Libor-ului?

Consecinţele juridice şi financiare ale afacerii sunt extrem de importante atât timp cât traderi de la Barclay’s şi alte bănci importante au exercitat presiuni asupra colegilor pentru a stabili un curs de referinţă a Libor favorabil propriilor tranzacţii şi ieşirea din tranzacţii cu profituri consistente,care se reflectau nu numai în bilanţul băncilor, ci şi în bonusurile primite de aceştia.

Citeste si:  BNR: Creditarea în România este limitată de sărăcia extremă a populaţiei

Investigatorii au relevat că aceste practici sunt destul de răspândite, iar sursele citate de presa britanică au confirmat aceste lucruri. E-mail-urile schimbate între traderi, care fixau cursul Libor, debordau de un entuziasm derivat din reuşita operaţiunilor.

Situaţia este cu atât mai gravă cu cât valoarea Libor stă la baza tuturor tranzacţiilor financiare din întreaga lume.

În acest moment, credibilitatea acesteia este pusă sub semnul întrebării, iar imaginea centrului financiar britanic City este distrusă.

De altfel, Asociaţia Băncilor Britanice a solicitat guvernului să studieze posibilitatea ca să analizeze posibilitatea de supervizare şi reglementare a fixingului dobânzii Libor, ceea ce arată cât de gravă este situaţia creată deoarece fixarea Libor este considerată o activitate total privată, care este totalmente controlată de băncile din City.

Manipularea realizată repune în discuţie amploarea sistemului şi moralitatea activităţilor financiare.

Printre altele, scandalul pică extrem de prost pentru Marea Britanie care este în curs să-şi reevalueze modalităţile de control al sistemului bancar prin elaborarea unei noi legi numite “Financial Services Bill” şi care se află în discuţia Parlamentului.

Legea prevede separarea activităţilor băncilor depozitare şi a băncilor de afaceri, iar în ultimele săptămâni, lobby-ul susţinut făcut de cei din City reuşise să aducă o anumită relaxare a condiţiilor impuse de această lege.

Numai că, scandalul a anulat tot efortul băncilor de a-şi menţine libertatea de acţiune financiară.

Dănuţ Dudu

Citește și
2 Comentarii
 1. cosming spune

  Daca o banca de talia Barclays isi permite sa manipuleze LIBOR-ul timp de ani de zile, ce sa mai comentam despre bancile de 2 bani din Romania, gen BCR si Volksbank, care isi inseala clientii prin clauzele netransparente prin care modul de calcul al dobanzii curente include un indice pe care banca il manevreaza de la sine putere….

  Nu e de mirare ca mii de clienti romani si-au dat banca in judecata, nu e de mirare cum ANPC-ul in ultimii ani s-a chinuit sa dea amenzi cat mai mici bancilor, nu e de mirare cum increderea in banci a scazut drastic…

  Oare ce se mai intampla cu procesele intentate de clienti bancilor romanesti in urma cu 1-2 ani de zile ????
  Cine plateste in acest timp costurile acestor produse toxice cu care bancile au umplut Romania ???
  De ce ANPC si BNR nu se autosesizeaza in aceste cazuri ???
  Exista sentite prin care s-a constatat ca bancile abuzeaza clar de clientii care nu inteleg termenii financiari netransparenti din contractele de credit … de ce ANPC nu aplica aceste sentite la nivel national ?????

 2. tofan spune

  Tofan va sfatueste
  Romani, nu va incredeti in banci! Peste 80% din clienti sunt inselati prin dezinformare cu rea credinta.
  Multi dintre consilierii bancari nici nu constientizeaza ca va inseala, mananca si ei o bucata de paine.
  Cateva sute de bancheri s-au coalizat impotriva propriilor clienti, si au infiintat biroul de credite, dar nici nu-si imagineaza ce ii asteapta.
  Bancile sunt cateva sute, noi suntem cateva milioane si soarta lor e in mainile noastre.
  Incercati sa nu traiti din creditare, si o sa constatati ca traiti mai bine, creditarea este ca un drog, ultima reusita a ispitei.
  Cetelemul este o banca? Nimeni din salariatii bancilor serioase nu a auzit de ea, doar niste amarati creduli, nu are filiale nici macar in marile resedinte de judet, doar cate un salariat cu un birou de 2mp in magazinele partenere de care trebuie sa va feriti. Aici ei racoleaza fraerii de buna credinta, stau o perioada de timp, dupa care se muta intr-o noua locatie, asa ca daca o sa aveti probleme, si o sa aveti, o sa alergati dupa niste stafii, si chiar daca nu o sa mai veti credite la ei de platit , o sa platiti comisioane toata viata.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata