Tarife mai mici pentru serviciile de roaming, de la 1 iulie

Consumatorii români şi cei europeni vor beneficia, începând cu 1 iulie 2012, de tarife mai mici pentru serviciile de roaming, indiferent că sunt de voce, mesagerie sau date.

Consiliul Uniunii Europene a adoptat, în luna mai a acestui an, noile reguli privind comunicaţiile mobile în UE, care vor duce la scăderea tarifelor pentru serviciile de roaming şi la o mai mare concurenţă pe piaţă.

Potrivit noilor reguli, care au fost adoptate la 10 mai şi de Parlamentul European, costul utilizării serviciilor de date va fi limitat la un plafon de 70 de eurocenţi pe megabit de la 1 iulie 2012 şi va fi redus până la 45 de eurocenţi în 2013 şi la 20 de eurocenţi de la 1 iulie 2014. În prezent nu există limite fixate pentru preţurile pe care operatorii le pot factura pentru serviciile de date mobile.

Citeste si:  Leul s-a apreciat faţă de euro

Noile limite de tarif pentru apelurile vocale vor reduce costul unui minut de apel până la 29 de eurocenţi de la 1 iulie 2012, la 24 de eurocenţi la 1 iulie 2013 şi la 19 eurocenţi începând cu iulie 2014, de la preţul maxim de 35 de eurocenţi existent în prezent.

Costul mesajelor scrise va scădea de asemenea de la 11 cenţi (preţul maxim actual) la 9 cenţi începând cu 1 iulie 2012, la 8 eurocenţi la 1 iulie 2013 şi până la 6 eurocenţi începând cu 1 iulie 2014. Toate tarifele sunt fără TVA.

Citeste si:  10 lucruri pe care operatorul tău de telefonie nu ţi le spune niciodată

Noul regulament propune pentru prima dată măsuri pentru creşterea concurenţei. Începând cu 1 iulie 2014, consumatorii vor avea dreptul de a alege, dacă doresc, servicii interne şi servicii de roaming separat, de la operatori diferiţi, păstrându-şi acelaşi număr de telefon. Aceştia nu vor putea fi facturaţi în plus pentru schimbarea operatorului, iar operatorul naţional va fi obligat să îşi informeze clienţii cu privire la aceste drepturi.

Operatorii de telecomunicaţii prezenţi pe piaţa românească au anunţat că vor reduce tarifele pentru a se conforma normelor UE.

Citeste si:  Programul Litoralul pentru Toţi: 379 lei pentru 6 nopţi cazare cu mic dejun, la hotel de 3 stele
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata