EUR
4,84 RON
(+0.41%)
USD
4,33 RON
(+0.98%)
GBP
5,44 RON
(-0.15%)
CHF
4,50 RON
(+0.91%)
BGN
2,47 RON
(+0.51%)
BYN
1,80 RON
(+0.64%)
CAD
3,20 RON
(-0.29%)
RSD
0,04 RON
(+0.41%)
AUD
2,97 RON
(-0.91%)
JPY
0,04 RON
(+1.61%)
CZK
0,18 RON
(-0.39%)
INR
0,06 RON
(+0.17%)

Daul va cere Vivianei Reding să verifice dacă modificările instituţionale din România respectă standardele europene

Liderul grupului PPE din Parlamentul European, Joseph Daul, a declarat marţi, la Strasbourg, că va solicita vicepreşedintelui Comisiei Europene Viviane Reding, responsabilă pentru justiţie, drepturi fundamentale şi cetăţenie, să verifice dacă ultimele modificări instituţionale din România respectă sau nu standardele europene.

„Sunt absolut indignat de ceea se întâmplă în România în acest moment. Am aflat despre ultimele evoluţii politice generate de coaliţia social-liberală aflată acum la putere. Înlocuirea Avocatului Poporului, cererile de revocare a celor doi preşedinţi ai Senatului şi Camerei Deputatilor şi planul de modificare a Legii Curţii Constituţionale şi înlocuirea a doi judecători sunt absolut uimitoare.

Dacă acestea vor fi puse în practică, statutul democraţiei în România dă serioase motive de ingrijorare. Niciun stat membru al Uniunii Europene nu poate încălca astfel statul de drept şi toate principiile democratice.

Grupul PPE a solicitat ieri introducerea pe agenda şedinţei plenare de la Strabourg a unei dezbateri cu privire la situaţia politică din România. Colegii noştri, socialiştii şi liberalii, au respins-o însă, încercând să acopere astfel încălcările grave ale democraţiei care au loc în România.

Acesta este motivul pentru care, în numele grupului PPE, îi voi solicita vicepreşedintelui Comisiei Europene, Viviane Reding, responsabil pentru justiţie, drepturi fundamentale şi cetăţenie, să verifice dacă ultimele modificări instituţionale respectă sau nu standardele europene. Nimeni din Europa, fie persoana sau partid politic, nu este mai presus de lege. Separarea puterilor în stat trebuie să fie respectată”, se arată în declaraţia lui Joseph Daul.

Într-o primă reacţie, postată pe reţeaua Twitter, vicepreşedintele CE Viviane Reding se arată foarte îngrijorată de ‘atacurile recente la independenţa Curţii Constituţionale a României’.

”Pentru mine, un sistem judiciar funcţional şi independent este o pre-condiţie pentru respect reciproc în spaţiul european de justiţie. Sunt foarte îngrijorată de atacurile recente la independenţa Curţii Constituţionale a României”, afirmă Reding.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata