Franţa: Percheziţii la domiciliul şi biroul fostului preşedinte Sarkozy în cadrul anchetei Bettencourt

Autorităţile franceze efectuează percheziţii la domiciliul şi biroul fostului preşedinte Nicolas Sarkozy, în cadrul afacerii Bettencourt, transmit AFP şi AP, citând surse oficiale concordante.

Zece poliţişti îl însoţesc pe judecătorul de instrucţie Jean-Michel Gentil, care anchetează o eventuală finanţare politică ilegală a campaniei prezidenţiale a lui Sarkozy în 2007, potrivit unei surse apropiate investigaţiei.

Nicolas Sarkozy a plecat de luni cu familia în Canada, a precizat avocatul său, Thierry Herzog.

Cotidianul Le Monde a scris, în ediţia online, şi despre o percheziţie la cabinetul de avocaţi la care Sarkozy este asociat, informaţia nefiind însă confirmată de sursele apropiate anchetei citate de AFP.

Citeste si:  CFR Călători organizează o procedură de achiziţie de motorină, prin Bursa Română de Mărfuri

În opinia avocatului Herzog, „aceste percheziţii, atât timp cât magistratului i-au fost trimise de 15 zile toate elementele necesare, se vor dovedi acţiuni inutile”. Documentele respective, susţine avocatul, demonstrează „imposibilitatea absolută a pretinselor întâlniri secrete cu dna Liliane Bettencourt”, moştenitoarea imperiului L’Oréal.

Tot potrivit lui Herzog, el l-ar fi informat pe judecător că „toate deplasările şi locurile unde s-a aflat Nicolas Sarkozy pe parcursul anului 2007 s-au făcut sub controlul ofiţerilor de poliţie însărcinaţi să îi asigure securitatea”.

Avocatul a mai declarat că marţi i-a scris din nou judecătorului de instrucţie pentru a-i indica identitatea acestor poliţişti, „pentru ca ei să certifice faptul că / Sarkozy/ nu a avut nici măcar o singură întâlnire, la 24 februarie 2007, cu André Bettencourt”, soţul defunct al Lilianei Bettencourt.

Citeste si:  Carte despre iubirile secrete ale Carlei Bruni

Scandalul Bettencourt, plecat de la un diferend familial cu fiica miliardarei, a izbucnit odată cu publicarea înregistrărilor-pirat ale conversaţiilor purtate de Liliane Bettencourt cu anturajul său.

Miliardara, în vârstă de 89 de ani, deţinătoarea unei averi de circa 17 miliarde de euro, a treia ca mărime din Franţa, se află în centrul unei anchete judiciare legate mai ales de suspiciuni de finanţare politică ilegală, scandal care a dus la demisia ministrului muncii Eric Woerth, la sfârşitul lui 2010.

Fiica Lilianei Bettencourt a cerut regularizarea fiscală a întregii averi şi a reuşit plasarea sub tutelă a mamei sale.

Citeste si:  Prieteniile periculoase ale lui Sarkozy
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata