7 moduri prin care să apreciezi riscurile afacerii tale şi să le reduci

Cât de des mergeai în copilărie pe bicicletă pe o stradă în pantă, fără mâini pe ghidon sau cât de des te dădeai cu sania de pe cel mai înalt derdeluş din oras, fără măcar să iei în considerare că o mişcare greşită se putea sfârşi prost? Pe atunci, ştiai că joaca îşi merita riscul.

Acum, când ai propria ta afacere, pui la îndoială fiecare decizie şi eviţi să urci pe dealurile înalte ale oportunităţilor pentru că îţi e teamă de căzătura. Este o decizie naturală, dar îţi poate distruge aspiraţiile şi te poate costa fiorul minunatei călătorii spre succes.

Entrepreneur. com  ne indică câteva lucruri de care să ţinem seama pentru ca saltul în lumea antreprenoriatului să fie mai uşor:

1. Cel mai pesimist scenariu posibil: care este cel mai rău lucru care se poate întâmpla dacă-ţi asumi riscul şi dai greş? Poate fi un pas înapoi pentru afacerea ta? Poate. Are puterea să-ţi distrugă afacerea în totalitate? Probabil că nu. Aruncă o privire la cea mai dezastruoasă posibilitate. I-ai putea supravieţui? Dacă da, e timpul să îţi faci curaj.

2. Următoarea cea mai bună alegere: dacă nu-ţi asumi riscul, care este cea mai bună următoare opţiune? Este mai puţin riscantă? Va avea acelaşi impact dacă are succes? Ia în considerare toate opţiunile tale. Dacă alegerea cea mai riscantă pare a fi cea mai bună, nu ezita.

3. Planul B: Vorba care zice să nu-ţi schimbi caii la mijlocul drumului nu se potriveşte aici. Dacă alegi mişcarea riscantă şi nu merge, schimbă angrenajul imediat. Fă-ţi un plan B şi poate chiar şi un plan C pe care să le ai îndemână.

4. Cere sfatul: tu crezi că este o idee minunată. Întreabă şi alţi oameni cu experienţă pe care îi respecţi. În cel mai bun caz vor evidenţia unele dintre anxietăţile tale şi poate chiar vor avea câteva idei despre cum poţi reduce riscul.

S-ar putea să-ţi spună să nu mergi până la capăt cu ideea ta. Dacă mai mulţi oameni spun asta, poate ar fi bine să-i asculţi.

5. Plănuieşte, plănuieşte, plănuieşte: poţi reduce uşor riscul punând la punct un plan foarte bune. Fă-ţi timp pentru a determina fiecare pas în aşa fel încât să fii pregătit pentru a-l executa cu succes.

Poţi folosi un soft special pentru planul de activităţi sau să desenezi o diagramă cu evenimentele importante şi cu critieriile de succes. Aşa te poţi asigura că eşti în grafic şi că planul tău funcţionează.

6. Testează şi iar testează: poţi începe testând doar într-o mică măsură ideea ta ca să vezi dacă funcţionează? Poate abordezi un singur client pentru a-i prezenta noua idee, sau încerci doar una dintre noile operaţii.

Dacă este o ofertă specială, stabileşte-i o perioadă de timp limitată. Poţi oricând să o extinzi sau să o aduci din nou pe piaţă dacă are succes. Astfel minimizezi dezavantajele potenţiale, lăsând porţile deschise avantajelor.

7. Pune-o în practică: După ce ai analizat, ai cerut părerea, ai plănuit şi ai pus totul la punct a venit timpul să treci la treabă. Evocă sentimentul pe care l-ai avut atunci când erai în culmea succesului şi ia-ţi inima în dinţi. Nu te gândi la riscuri, doar bucură-te de ceea ce faci. Asta e o parte a bucuriei de a fi antreprenor.

Traducere şi editare: Cătălina Rusin

Loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.