China: Banca centrală reduce dobânda de bază pentru a doua oară în decurs de o lună

Banca Poporului din China (PBOC) – Banca centrală a Chinei – a decis, joi, să reducă din nou dobânda de bază cu 0,25 puncte, aceasta fiind a doua decizie de reducere a costului creditului adoptată în mai puţin de o lună, transmite China Nouă.

Începând cu ziua de vineri, dobânda de referinţă pentru creditele pe un an va fi redusă cu 0,31 puncte până la 6%. În cazul nivelului dobânzii de referinţă pentru depozitele pe un an, aceasta va fi redusă tot cu un sfert de punct, până la 3%.

Reducerea dobânzii constituie o surpriză pentru mulţi analişti care se tem că ritmul de creştere al celei de-a doua economii mondiale va încetini în al doilea trimestru.
‘Acesta este un pas dincolo de ceea ce ne aşteptam de la factorii de decizie’, a declarat Mark Williams de la Capital Economics. Potrivit lui Williams o nouă reducere a costului creditului era aşteptată abia la finele lunii iulie sau mai târziu.

În plus, PBOC a anunţat că băncile comerciale vor putea acorda creditorilor reduceri de până la 30% comparativ cu dobânda de referinţă, faţă de doar 20% până acum, ceea ce va conduce la creşterea concurenţei între instituţiile bancare.

În primele trei luni ale acestui an, PIB-ul Chinei a înregistrat o creştere de 8,1%, cel mai scăzut ritm de creştere înregistrat de China în ultimii trei ani, iar cei mai recenţi indicatori economici sugerează că tendinţa de scădere a continuat şi în al doilea trimestru.

Loading...
loading...
Citește și
Loading...
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.