Consiliul ONU pentru Drepturile Omului a adoptat o rezoluţie privind libertatea de exprimare pe internet

Consiliul ONU pentru Drepturile Omului a adoptat joi, prin consens, prima sa rezoluţie privind libertatea de exprimare pe internet, în pofida opoziţiei unor ţări precum Rusia şi India, relatează AFP.

Textul a fost prezentat de Brazilia, SUA, Nigeria, Suedia, Tunisia şi Turcia.

Rezultatul ‘este de o importanţă capitală pentru Consiliul pentru Drepturile Omului’, a declarat ambasadoarea americană Eileen Chamberlain Donahoe, după adoptarea rezoluţiei. ‘Este prima rezoluţie a ONU care confirmă că drepturile omului în domeniul internetului trebuie protejate cu acelaşi angajament ca şi în lumea reală’, a adăugat aceasta.

Citeste si:  15 mai - Ziua internaţională a familiei

În rezoluţia susţinută de 83 de state se afirmă că drepturile care se aplică în afara internetului, în special libertatea de exprimare, trebuie protejate şi online, în orice mijloc de comunicare şi indiferent de graniţe.

Textul face apel, de asemenea, la toate statele să promoveze şi să faciliteze accesul la internet şi cooperarea internaţională în vederea facilitării dezvoltării media şi a comunicaţiilor în întreaga lume.

Consiliul pentru Drepturile Omului îşi va încheia sesiunea de vară vineri, urmând ca până la încheierea lucrărilor să adopte încă 22 de rezoluţii, între care unele care vizează Siria, Belarus, Eritreea şi Mali.

Citeste si:  Şeful MCSI: Cu cele 84 milioane euro de la UE, România poate acoperi zonele albe cu internet broadband
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close