Lavrov: Rusia nu intenţionează să-i acorde azil politic lui Bashar al-Assad

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a dezminţit joi afirmaţiile potrivit cărora Occidentul îi sugerează Moscovei să-i acorde azil politic preşedintelui sirian, Bashar al-Assad, nuanţând, însă, că acesta a fost subiectul unei „glume” făcute de germani în timpul vizitei preşedintelui Vladimir Putin la Berlin.

„Sper că nu fac public un secret străin, dar pe 1 iunie, când preşedintele Putin s-a întâlnit cu cancelarul Angela Merkel la Berlin, în timpul discuţiei, colegii noştri germani au afirmat că ei cred că nu ar fi rău dacă Rusia i-ar acorda azil politic lui Bashar al-Assad.

Citeste si:  Energia solară iluminează Africa

Partea rusă a considerat asta drept o glumă, de aceea a răspuns tot cu o glumă: ‘Mai bine voi, nemţii, luaţi-vi-l pe domnul Assad, dacă el va dori să plece undeva'”, a relatat Serghei Lavrov, într-o conferinţă comună de presă, la Moscova, cu omologul său german, Guido Westerwelle.

„Şi eu am crezut că totul se va încheia în această notă umoristică şi am fost puţin surprins când, în cadrul recentelor întâlniri cu omologii străini, discutând tema siriană, am auzit că ei sunt convinşi că noi îl vom lua /îi vom oferi azil/ şi, în felul acesta, vom soluţiona toate problemele poporului sirian”, a continuat şeful diplomaţiei ruse.

Citeste si:  Atentatele de la Moscova: 39 de persoane ucise

În opinia sa, aserţiunile vizând posibilitatea de a-i acorda azil politic lui Assad în Rusia constituie „fie o încercarea răuvoitoare de a-i induce în eroare pe oamenii serioşi, care se ocupă de politică, fie neînţelegerea de facto a problemei”.

„Soarta Siriei, inclusiv a conducătorului ei, poate fi decisă doar de poporul sirian, aspect indicat limpede în comunicatul publicat după întâlnirea de la Geneva din 30 iunie”, a întărit Serghei Lavrov.

Explicaţia ministrului rus de externe intervine după ce ziarul Kommersant a scris miercuri că Occidentul încearcă să convingă Rusia să-i acorde azil politic preşedintelui Bashar al-Assad, dar că Moscova nu recurge deocamdată la această măsură.

Citeste si:  Poliţia elenă a confiscat o tonă de heroină şi a făcut 14 arestări
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close