Lihnitul Ponta şi talciocul macroeconomic românesc

De ce talcioc? Pentru că nu prea mai e nimic de primă mână de prăduit pe aici. Cam gata. S-a zis cu boieria, cu fabrici noi de închis și de aruncat utilaje noi nouțe la fiare vechi.

Ori de vândut la preț de gunoi, să facă unii profit cum n-au făcut în viața lor, ca apoi să radă totul și să spele putina cu portofelele doldora de firfirici. Cu puține excepții, cam bate vântul, prin activele economice ale statului.

Ce-ar mai fi de înstrăinat pe doi bani sunt resursele, apoi terenurile deținute încă majoritar de populație, după care chiar va fi jale cu adevărat. De aceea România e marfă de talcioc astăzi.

De ce lihnitul Ponta? Păi, omul abia a aterizat pe cașcavalul puterii, cu foamea-n glandă și cu chimirul gol. E normal să-i dea zor cu declarații optimiste ca să acopere concertul de mațe ce-i chinuie deocamdată existența.

Avem ce observa la el acțiuni gen ”mătușa Tamara” în următorii ani, presupunând că va rămâne prim ministru și după alegeri. Că doar nu credeți că-și va da demisia pentru o sărăcie de impostură la doctorat ori pentru menționarea timp de 12 ani a unui fals masterat la Universitatea din Catania!

Fiți serioși! Politicienii noștri au blindaj pe bucile feței, nu obraji, iar Ponta nu e cu nimic mai prejos la capitolul acesta decât Adrian Severin, care e lipit și astăzi de fotoliul de parlamentar european, deși s-a făcut de râsul curcilor și e privit ca un bețiv căzut în latrină de cei pe care are tupeul de a-i numi în continuare colegi.

Citeste si:  Ponta: Nu am primit în scris de la preşedinte respingerile celor două propuneri de miniştri

Dar politica e arta de a demonstra proștilor că negrul e alb, așa că musiu Ponta își vede mai departe de ronțăitul brânzicii bugetare, cu zâmbet candid și comportament îndelung studiat la școala politichiei dâmbovițene. Artist, ce mai! Iar ca să rupă gura târgului, tânărul șef al Executivulu și-a luat drept consilier personal pe nimeni altul decât ex-generalul american Wesley Clark.

Acest om e o figură extrem de controversată, mai ales în Europa, unde s-a făcut remarcat prin participarea în calitate de comandant NATO în cadrul operațiunilor militare care au distrus Serbia și au provocat mii de victime nevinovate, denumite cu cinism ”colaterale”.

El este autorul ordinului – din fericire ignorat – transmis unui comandant britanic de a deschide focul împotriva forțelor ruse care fuseseră masate pe Aeroportul din Pristina, în iunie 1999. Șeful ofițerului britanic i-a replicat ulterior lui Clark că nu are de gând să declanșeze al treilea război mondial de dragul lui.

Ulterior, surghiunit de regimul Bush, s-a lansat în mass media americană cu declarații șocante, fiind unul din principalii protestatari vizavi de războiul din Irak pentru ca apoi să declare că în timpul lui George W. Bush a fost plănuită atacarea și invadarea a nu mai puțin de șapte țări într-un interval de cinci ani: Irak, Siria, Liban, Libia, Somalia, Sudan și Iran.

Wesley Clark este și economist, fiind licențiat la Universitatea Oxford în Filosofie, Politică și Economie și e acum membru al consiliului director al BNK Petroleum, o companie petrolieră californiană care exploatează gaze de șist, inclusiv în Polonia.

Citeste si:  Ponta: Situaţia lui Gică Popescu se poate încadra în termenii unei graţieri individuale

Se afirmă prin diferite cercuri că ar deține și circa 20% din acțiunile respectivei firme, lucru care nu apare totuși nicăieri în informațiile oficiale. Dimpotrivă, se arată că respectivul procent e deținut de George Soros printr-un fond de investiții. Există așadar dispute pe această temă.

În regulă, să admitem că procentele nu sunt ale lui Clark. Dar ce credeți că face el acolo, în calitate de membru al Board of Directors, al Consiliului Director deci? Dar în calitate de copreședinte al Growth Energy, companie care promovează utilizarea etanolului pe post de carburant auto? Etanol care, desigur, e produs din porumb modificat genetic.

Corporațiile, organisme private cu mult, mult mai eficiente și mai active decât cele guvernamentale, de exemplu, nu admit adormiți în conducerile lor, ci lobbiști de frunte, oameni hiperactivi, dedicați trup și suflet politicilor expansioniste și exclusiviste chiar ale entităților pe care le reprezintă.

Există, poate, și cazuri rarisime de nepotism, de oameni de paie, de păpuși cu sfori, dar mi se pare improbabil ca Wesley Clark să facă parte dintr-o asemenea categorie.

De altfel, el a și declarat că e convins că va putea atrage investitori străini în România, unde ”există un potențial al carburilor și surse de apă care pot produce energie”, în contextul revoluției energetice în desfășurare în întreaga lume. Domnia sa consideră că România are potențialul de a deveni un principal exportator de energie.

Citeste si:  Ford cere politicienilor europeni să adopte măsuri pentru redresarea economiei

Mai mult decât atât, Clark va fi consilier onorofic, el nu va fi plătit și nu va participa la ședințele de Guvern. Vă este clar acum despre ce vorbim? De ce impostura lui Ponta nu se reduce numai la falsurile legate de studiile dumnealui?  Când își rodea coatele pe băncile opoziției, Victor Ponta a făcut campanie împotriva explorării și exploatării gazelor de șist din România.

Ceva îmi spune că poziția i se va modifica radical în următoarele luni. Prima ”răsucire de conștiință” s-a și făcut remarcată, odată cu blocarea de către Guvernul Ponta a inițiativei legislative privind interzicerea exploatării gazelor de șist, deși programul de guvernare USL cuprindea ”instituirea imediată a unui moratoriu privind exploatarea gazelor de şist până la finalizarea studiilor ce se află în derulare la nivel european privind impactul asupra mediului prin procedeul de fracţionare hidraulică”.

Nu știu alții cum sunt, dar eu, când văd pe cine și-a luat pe lângă el noul premier, mă ia cu sughițuri. Mesajul involuntar transmis de această asociere este clar și sună repetitiv ca ordinul de atac al Marinei Imperiale japoneze de la Pearl Harbour, la 7 decembrie 1941: Plunder, Plunder, Plunder! Plunder, în engleză, înseamnă a jecmăni, a prădui totul, a pustii, a rade toate bogățiile.

Observ, fără nici o surprindere de altfel, că felul în care se mișcă lucrurile sub noua guvernare uselistă nu diferă cu nimic de orientările pedeliștilor pe care noii veniți i-au înlocuit.

 

Ion SCUTARU

Citește și
2 Comentarii
 1. sion spune

  Supozitii dle Scutaru. Ori incepusi campania alaturi de basisti. Nu crezi ca sunt numai vrajeli in frazele tale otravite?
  Nu ne mai incanta astfel de articole.
  Suntem peste noua milioane cei care nu mai credem in astfel de articole.

 2. barcari radu spune

  Nu mai este nimic de praduit ca au trecut lacustele basiste.
  Cineva trebuie sa repare ce s-a stricat in ultimii 2o ani.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close