EUR
4,83 RON
(-0.01%)
USD
4,07 RON
(+1.41%)
GBP
5,35 RON
(+0.31%)
CHF
4,49 RON
(+0.15%)
BGN
2,46 RON
(+0.69%)
BYN
1,67 RON
(+1.01%)
CAD
3,07 RON
(+0.18%)
RSD
0,04 RON
(-0.06%)
AUD
2,94 RON
(-0.05%)
JPY
0,04 RON
(+0.8%)
CZK
0,19 RON
(-0.42%)
INR
0,05 RON
(+1%)

Noile ferestre care vă vor face casele mai fericite şi mai sănătoase datorită luminii albastre

  • Geam construit special pentru a permite accesul luminii albastre
  • Lumina albastră nu luminează camera, dar controlează bioritmul care ne spune când să adormim

Oamenii de ştiinţă din Germania susţin că un nou tip de geam poate face casele mai fericite şi mai sănătoase.

Geamul normal blochează o parte din lumină, inclusiv lumina albastră. Lumina albastră guvernează ceasul biologic al oamenilor, care ne spune când să ne culcăm şi când să ne trezim.

Noul model de geam, numit „Uniglas Vital” a fost creat pentru a permite luminii albastre să intre, folosind un înveliş special, care creează acelaşi sentiment precum o fereastră deschisă, relatează Dailymail.co.uk.

Sistemul modern de izolare a căldurii şi sticla care protejează de soare casele şi birourile nu sunt optimizate pentru a permite accesul luminii care ne controlează balanţa hormonală.

Uniglas Vital a fost creat pentru ca lumina albastră, cea care ne afectează cel mai mult bioritmul, să pătrundă în casă. Apariţia inovatorului model de sticlă a fost anunţată de Fraunhofer în această săptămână, dar nu au furnizat încă o dată de lansare şi nici un preţ.

 “Bioritmul nostru nu este afecat de către lungimile de undă care luminează camera cel mai mult, ci mai degrabă de către lumina albastră”, explică Walther Glaubitt, cercetător la Fraunhofer Institute for Silicate Research ISC din Wurzburg.

Secretul ferestrei este  un înveliş anorganic special, de lungă durată şi aproape imperceptibil, de 0,1 micrometri, creat pentru a asigura pătrunderea a cât mai multă lumină albastră posibil.

Sticla transmite mai multă lumină pe lungimi de undă între 450 şi 500 nanometri, nivelul la care efectele luminii albastre sunt cele mai puternice.

„Nimeni nu a mai făcut o asemenea sticlă până acum. Te face să te simţi ca şi cum fereastra ar fi permanent deschisă”, a adăugat Glaubitt.

 

Traducere şi editare: Cătălina Rusin

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata