EUR
4,84 RON
(-0.01%)
USD
4,28 RON
(+0.25%)
GBP
5,43 RON
(-0.64%)
CHF
4,44 RON
(+0.86%)
BGN
2,47 RON
(-0.17%)
BYN
1,80 RON
(-0.46%)
CAD
3,19 RON
(-0.34%)
RSD
0,04 RON
(-0.07%)
AUD
2,98 RON
(-0.37%)
JPY
0,04 RON
(+1.16%)
CZK
0,18 RON
(-0.44%)
INR
0,06 RON
(+0.45%)

Colocviu internaţional de arheologie la Mangalia

Institutul de Arheologie ‘Vasile Pârvan’ din subordinea Academiei Române, College de France, Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa şi Muzeul de Arheologie Callatis Mangalia organizează, timp de o săptămână, în perioada 8 – 12 iulie, la Mangalia, colocviul internaţional: ‘Megarika – Noi cercetări cu privire la arheologia, epigrafia şi istoria cetăţilor din Megarida şi ale coloniilor megariene din Pontul Euxin’.

Potrivit directorului Muzeului de Arheologie Callatis, Sorin Marcel Colesniuc, lucrările colocviului vor debuta luni dimineaţă, în sala de conferinţe a Complexului President din Mangalia.

Colocviul internaţional se bucură de participarea unor importante personalităţi ale arheologiei şi epigrafiei antice elenistice cercetători de la Muzeul din Megara, A Treia Eforie şi A Unsprezecea Eforie de Antichităţi Clasice şi Preistorice din Grecia, Universitatea din Amsterdam, Universitatea din Tubingen, Universitatea din Reims, Universitatea din Tel-Aviv, Universitatea din Milano, Universitatea Maine – Le Mans, Collge de France, Institutul de Arheologie Vasile Pârvan din Bucureşti, Institutul de Arheologie din Iaşi, Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa şi, bineînţeles, Muzeul de Arheologie Callatis Mangalia.

Colocviul va fi deschis cu o prelegere susţinută de Irad Malikin, de la Universitatea din Tel-Aviv, unul dintre cei mai mari specialişti din lume în colonizarea greacă.
‘Iniţitiativa organizării evenimentului cultural îi aparţine lui Adrian Robu, doctor în istorie greacă, cel care se ocupă de cetatea Megara şi coloniile sale, printre care şi Callatis.

De la Megara vor veni şapte specialişti. Este pentru prima dată când un număr atât de mare de oameni de ştiinţă se deplasează dintr-o cetate antică grecească într-o colonie a ei, aceasta fiind cetatea Callatis, pentru lumea ştiinţifică românească este o premieră’, a declarat dr. Colesniuc.

În perioada elenistică, cetatea Callatis era cea mai importantă colonie de pe malul de vest al Mării Negre, din punct de vedere cultural, aici fiind descoperit şi singurul papirus antic descoperit pe teritoriul României, artefactul fiind repatriat în anul 2011, de la Moscova.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata