Grecia nu va mai primi bani atât timp cât nu îşi va îndeplini obligaţiile

Următoarea tranşă din ajutorul financiar destinat Greciei va fi acordată numai după ce această ţară va reîncepe să pună în practică programul de reforme convenit cu creditorii săi, a avertizat vineri un responsabil european sub acoperirea anonimatului, citat de AFP şi EFE.

 ‘Nu se vor mai acorda împrumuturi până când Eurogrupul va constata că programul a fost repus în aplicare’, a precizat sursa citată.

Miniştrii de finanţe din zona euro se vor reuni luni la Bruxelles, dar nu se aşteaptă ca vreo decizie cu privire la asistenţa financiară pentru Grecia să fie luată în perioada imediat următoare.

Citeste si:  Eurocraţii risipesc milioane de euro pe centre de fitness pentru câini sau pe cercetarea fenomenului hip-hop

‘Acest lucru se va întâmpla mai degrabă la sfârşitul lui august decât la sfârşitul lui iulie’, mai afirmă respectiva sursă, care consideră că în aceeaşi situaţie se află şi Ciprul, o altă ţară care a cerut ajutor financiar pentru băncile sale aflate în dificultate.

Reuniunea de luni va prilejui ‘un prim schimb de opinii cu privire la intenţiile guvernului grec’ între miniştrii de finanţe din zona euro şi omologul lor de la Atena, Yannis Stournaras. Aceste discuţii, la fel ca şi punctele de vedere ale celor prezenţi, ale Comisiei şi Băncii Centrale Europene, ‘vor oferi troicii liniile directoare în discuţiile cu Grecia’, explică sursa.

Citeste si:  Rata şomajului în Grecia a atins nivelul record de 22,6% în primul trimestru

Reprezentanţii troicii (alcătuită din Fondul Monetar Internaţional, Uniunea Europeană şi Banca Centrală Europeană) au efectuat în această săptămână o vizită de evaluare în Grecia.

După trei luni de incertitudine politică ‘programul a ieşit de pe şine şi nu putem să cerem nimic partenerilor noştri atât timp cât acesta nu va fi relansat‘, a recunoscut Stournaras într-un interviu publicat vineri de Financial Times.

‘A ieşi de pe şine nu este o dramă în sine’, dar ‘trebuie recuperată întârzierea’, mai ales la capitolul colectării fondurilor la buget, comentează sursa europeană, care mai precizează că ‘putem discuta despre mijloace’, dar realizarea obiectivului ‘nu este negociabilă’.

Citeste si:  Parlamentul a decis suspendarea din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu

Însă, dacă o decizie cu privire la acordarea următoarei tranşe de împrumut va fi luată abia la sfârşitul lunii august, Grecia s-ar putea lovi de dificultăţi suplimentare în acoperirea plăţilor scadente şi are nevoie până pe 20 august cel puţin de o parte din tranşa care însumează 31,5 miliarde de euro.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata