EUR
4,83 RON
(+0.06%)
USD
4,48 RON
(-0.52%)
GBP
5,49 RON
(+0.35%)
CHF
4,58 RON
(+0.15%)
BGN
2,47 RON
(+0.24%)
BYN
1,73 RON
(-1.52%)
CAD
3,17 RON
(-1.39%)
RSD
0,04 RON
(+0.08%)
AUD
2,69 RON
(-0.27%)
JPY
0,04 RON
(+0.6%)
CZK
0,17 RON
(+0.39%)
INR
0,06 RON
(-0.79%)

 

Grefele ovariene: viitorul pentru femeile de carieră

– Femeile ar putea aştepta până la vârsta de 47 de ani, înainte de a întemeia o familie, spun experţii în fertilitate. Detaliile au fost făcute publice la întâlnirea anuală a Societăţii Europene pentru Reproducere Umană şi Embriologie din Istanbul.

Femeile ar putea să amâne conceperea copiiilor până la menopauză, printr-un transplant de ovar, potrivit unui chirurg care a realizat prima operaţie de acest fel. Deşi tehnici similare sunt folosite în prezent pentru a salva ovarele femeilor care sunt tratate pentru cancer, Dr Sherman Silber prezice grefele din motive sociale ca opţiune reală pentru conservarea fertilităţii.

 În 2007, microchirurgul american a transplantat un ovar de la o soră geamănă la cealaltă care devenise infertilă. Femeia în vârstă de 38 de ani a născut în anul următor.

Transplantul de ovare sau de ţesut ovarian este utilizat în momentul de faţă pentru a ajuta femeile şi fetele care suferă de cancer ovarian pentru a le conserva fertilitatea.

Medicamentele utilizate pentru a trata cancerul pot distruge ovarele, aşa că bucăţi de ţesut sunt prelevate şi îngheţate. Acestea pot fi reimplantate atunci când femeia este pregătită să întemeieze o familie.

Până acum, 22 de femei au născut 8 copii după ce au avut ţesutul ovarian refăcut. Ultimul succes a fost obţinut în Italia, la 7 ani după ce o femeie în vârstă de 21 de ani şi-a îngheţat ţesutul înainte de a face tratamentul pentru cancer.

Dr Silber, de la Centrul de Infertilitate din Saint Louis, Missouri, a prezentat datele obţinute în urma studiului efectuat pe 12 femei, dintre care 3 îşi îngheţaseră şi apoi decongelaseră grefele ovariene şi 9 care au avut grefe ovariene proaspete, de obicei donate de către rude.

O femeie a avut ţesutul implantat pentru a trata o menopauza prematură cauzată de medicamentele pentru cancer, în timp ce o alta pentru a trata o menopauza prematură.

Dr Silber a declarat: „Ţesutul ovarian transplantat se poate reface în cursul ciclului menstrual şi poate fi folosit în viitor pentru a amâna menopauza sau pentru a-i alina durerile”.  În 2008 el le-a prezis femeilor care şi-au îngheţat ovarul în jurul vârstei de 20 ani că ar putea aştepta şi până la 47 de ani pentru a avea copii.

Totuşi, experţii britanci spun că tehnicile de transplant ovarian au fost dezvoltate iniţial pentru a ajuta femeile să învingă infertilitatea cauzată de tratamentul pentru cancer şi că îşi vor păstra utilitatea în viitorul apropiat.

Profesorul Nick Macklon, Director medical la Centrul de Fertilitate din  Southampton, a declarat că ţesutul ovarian congelat pentru motive sociale ridică probleme de natură etică care vor trebui să fie dezbătute atât de societate, cât şi de doctori.

Traducere şi editare: Cătălina Rusin

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata