Cozmanciuc (MMP): Dezvoltarea eco-turismului în siturile Ramsar reprezintă o prioritate pentru România

Dezvoltarea eco-turismului în zonele de importanţă internaţională recunoscute ca situri Ramsar (zone umede, n.r.) reprezintă o prioritate majoră pentru România, a declarat, luni, în cadrul unei conferinţe de specialitate, Corneliu Mugurel Cozmanciuc, secretar de stat în Ministerul Mediului şi Pădurilor (MMP).

‘Pentru România, dezvoltarea eco-turismului în cadrul zonelor umede este o prioritate şi un exemplu în acest sens îl reprezintă Delta Dunării. Siturile Ramsar de pe teritoriul României trebuie să fie în centrul atenţiei noastre, iar Ministerul Mediului şi Pădurilor, alături de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, se va asigura că acest lucru se va realiza’, a afirmat Cozmanciuc.

Citeste si:  Poiana Braşov: Sejur de iarnă în perioada Crăciunului, la tarife ce pornesc de la 359 euro/persoană

Datele oficiale relevă faptul că, în prezent, România are declarate ca zone umede de importanţă internaţională, incluse pe lista Ramsar, următoarele areale: Delta Dunării (580.000 ha), Insula Mică a Brăilei (17.586 ha), Lunca Mureşului (17.166 ha), Lacul Techirghiol (1.462 ha), Complexul piscicol Dumbrăviţa (413,5 ha), Parcul Natural Porţile de Fier (115.665,8 ha), Parcul Natural Comana (24.963 ha) şi Tinovul Poiana Stampei (640,20 ha).

Pe lângă acestea, în cadrul Convenţiei Ramsar de la Bucureşti, sâmbătă, 7 iulie, au fost propuse şi aprobate alte patru zone umede de importanţă internaţională, ce acoperă în total 943,6 km pătraţi: Lacul Bistreţ, Confluenţa Olt-Dunăre, Lacul Iezer (Călăraşi) şi Balta Suhaia.Potrivit statisticii Organizaţiei Mondiale a Turismului /OMT/, în 2011, numărul turiştilor internaţionali a fost de 982 milioane, iar în 2012 se estimează o cifră de un miliard de persoane, ceea ce va genera încasări în valoare de un trilion de dolari americani.

Citeste si:  Declaraţie şocantă a ministrului Tabără: "Scăderea ponderii agriculturii în PIB nu este un lucru rău"

Din numărul total de turişti, jumătate călătoresc în zonele sălbatice înluse în siturile Ramsar, în special în zonele costiere.

Luni, a avut loc la Palatul Parlamentului conferinţa de presă având ca temă promovarea unui turism responsabil în zonele umede. Evenimentul s-a desfăşurat în cadrul celei de-a 11-a reuniuni a Conferinţei Părţilor Contractante la Convenţia asupra zonelor umede de importanţă internaţională (COP11 Ramsar) din perioada 6-13 iulie 2013, de la Bucureşti.

Conferinţa a vizat promovarea unui turism responsabil şi analiza impactului direct şi indirect al turismului asupra siturilor Ramsar şi a altor zone umede şi va precedat lansarea oficială a publicaţiei Destination Wetland – Supporting Sustainable Tourism.

Citeste si:  MAE: Atenţionare de călătorie în Grecia pentru data de 1 mai
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close