EUR
4,84 RON
(-0.04%)
USD
4,28 RON
(-0.21%)
GBP
5,41 RON
(-0.05%)
CHF
4,56 RON
(-0.02%)
BGN
2,47 RON
(+0.28%)
BYN
1,75 RON
(+0.2%)
CAD
3,15 RON
(+0.37%)
RSD
0,04 RON
(-0.05%)
AUD
2,98 RON
(+0.24%)
JPY
0,04 RON
(-0.6%)
CZK
0,18 RON
(+0.02%)
INR
0,06 RON
(+0.03%)

Disputa dintre Consiliul UE şi Parlamentul European ar putea bloca extinderea zonei Schengen

Disputa dintre Consiliul UE şi Parlamentul European (PE) din iunie ar putea bloca anticipata extindere a zonei Schengen din luna septembrie, au declarat pentru BTA sub protecţia anonimatului surse de pe lângă preşedinţia cipriotă a UE.

Potrivit acestor surse, conflictul dintre cele două instituţii ar putea fi folosit pentru îngheţarea temporară a unor noi aderări la zona de liberă circulaţie. Sursele citate au comentat că o astfel de evoluţie ar fi nedreaptă faţă Bulgaria şi România, notează BTA.

Conform reprezentanţilor preşedinţiei cipriote, cel mai important factor în ecuaţia extinderii Schengen va fi rezultatul alegerilor de la 12 septembrie, din Olanda. În luna martie, Consiliul European a decis că problema extinderii zonei Schengen prin aderarea României şi Bulgariei va fi discutată din nou în cadrul Consiliului pentru Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) care se va desfăşura în 19-20 septembrie.

În luna iunie, Parlamentul European şi Consiliul UE au intrat într-o dispută după ce ultimul a respins o propunere a Comisiei Europene de a-i fi arogate atribuţii pentru autorizarea temporară a reinstituirii controalelor la frontiere pe termen de un an, în anumite condiţii.

În schimb, Consiliul UE a luat decizia ca ţările să poată reinstitui unilateral controalele la frontieră fără a solicita avizul Comisiei Europene. Drept rezultat, PE şi-a îngheţat negocierile cu Consiliul UE pe cinci teme în zona justiţiei şi a afacerilor interne.

Experţi ai Consiliului UE au declarat pentru BTA că în prezent sunt în derulare convorbiri diplomatice pentru depăşirea disputei instituţionale, indică agenţia bulgară.

Comentariile surselor de pe lângă preşedinţia cipriotă a UE intervin în contextul în care vineri parlamentul român a votat suspendarea preşedintelui Traian Băsescu, act care ar putea avea un impact asupra raportului privind progresele României în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare care urmează să fie dat publicităţii mai târziu în cursul acestei luni, mai scrie BTA.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata