Întrebarea de 1 milion de dolari: de ce avem parte de această căldură extremă?

0

•    Incendii înfiorătoare. Valuri de căldură agresive. Secetă devastatoare. Inundaţii.  Şi o puternică şi ciudată furtună, numită „derecho”
•    Recolte ofilite, linii de tren îndoite de căldură  şi  mai mult de 40 de oameni morţi în cursul weekend-ului
•    Cel mai recent val de căldură din Statele Unite i-a făcut pe cercetători să se întrebe dacă totul se datorează schimbării climei

 

Steve Vavrus, cercetător la Nelson Institute Center for Climatic Research, University of Wisconsin-Madison a declarat: “Aceasta este întrebarea de 1 milion de dolari, dar din nefericire nu există un răspuns definitiv pentru ea. De-a lungul istoriei am cunoscut căldură extremă, secetă, inundaţii, incendii şi furtuni de vânt, aşa că într-o oarecare măsură nu este nimic deosebit. Avem de nevoie de timp pentru a ne da sema dacă acest set de evenimente meteo extreme ies în afara limitelor variaţiilor normale”.

Lista condiţiilor meteo neobişnuite este destul de lungă pentru ultimul an. Potrivit National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), ultima iarnă se află pe locul 4 în topul celor mai călduroase ierni din Statele Unite. Primăvara a fost şi ea cea mai călduroasă de când a început în 1895 înregistrarea temperaturilor.

Iar luna aprilie a marcat cea mai călduroasă perioadă din ultimele 12 luni, din Statele Unite, relatează Sciencedaily.com.

Totuşi, Vavrus spune că oamenii de ştiinţă au nevoie de mai multe informaţii pentru a determina dacă vina cade în seama încălzirii globale.

El crede că valurile de căldură vor deveni mai comune pe o planetă din ce în ce mai încălzită, pe măsură ce continuăm să adăugăm gaze de seră precum dioxidul de carbon atmosferei, în special prin arderea combustibililor fosili:

“Cred că ceea ce se întâmplă acum prezice ce va urma sub dominaţia încălzirii datorate efectului de seră. Toate modelele ce simulează clima virtuală prezintă valuri de căldură din ce în ce mai intense şi mai frecvente. Mare parte a globului a resimţit creşterea temperaturii în ultimele decade”.

Nu sunt veşti bune pentru calitatea aerului sau pentru sănătatea noastră.

Tracey Holloway, profesor de studii de mediu şi ştiinţe atmosferice şi oceanice spune că temperaturile mai fierbinţi conduc la un nivel cât mai scăzut al ozonului. Asta poate avea efecte negative asupra plăminilor, înrăutăţind bronşitele, emfizemul şi astmul, iar anumiţi agenţi poluanţi din aer pot afecta şi inima.

Holloway  explică “De obicei în cursul celor mai fierbinţi zile aerul stagnează, aşa că emisiile maşinilor,  camioanelor şi cele din industrie, alături de emisiile naturale nu au unde să se ducă. Rămân la suprafaţa şi reacţionează formând ozonul şi alte tipuri de particule. Evenimente conexe încălzirii, cum ar fi incendiile, agenţii poluanţi dăunători şi creşterea sporită pentru aer condiţionat, emisiile generate de centralele electrice – toate contribuie negativ la calitatea aerului”.

În plus, potrivit Jonathan Patz, profesor de studii de mediu şi de sănătate a populaţie, director al UW-Madison Global Health Institute, pe lângă probleme respiratorii, căldura în exces implică şi alte riscuri directe asupra sănătăţii:

“Dintre toate dezastrele naturale din Statele Unite, căldura prezintă o  mare rată a mortalităţii. Căldura din ultima săptămână poate fi fatală, pentru că, fiind încă la începutul verii, suntem mai puţin adaptaţi la temperaturile ridicate, atât din punct de vedere psihologic cât şi comportamental”.

Patz a participat într-un studiu privind spitalizarea în timpul valurilor de căldură, desfăşurat în Milwaukee, de-a lungul ultimilor 16 ani. Acesta a declarat: “Am descoperit că oamenii cu boli endocrinologice, precum diabetul şi acumularea pietrelor la rinichi sunt mai afectaţi în timpul perioadelor cu temperaturi ridicate. Totodată, se înmulţesc şi tentativele de sinucidere”.

Oamenii din anumite centre urbane sunt mai afectaţi de căldură: “Persoanele care locuiesc la etaje superioare, în special în apartamente fără aer condiţionat sunt supuşi unui risc mai mare”.

Patz susţine că riscurile se înmulţesc atunci când căldura este completată de întreruperea curentului, cum ar fi lipsa de lungă durată a elctrecităţii urmată de furtunile de vânt care au afectat Vestul Mijlociu vinerea trecută: “Asemenea evenimente ne aduc aminte cât de vulnerabili rămânem în faţa evenimentelor extreme ale climei”.

Fie că riscurile şi impacturile recente sunt rezultatul schimbării globale a climei rămâne o întrebare fără răspuns, aşa cum declară şi Jack Williams, director al Nelson Institute Center for Climatic Research. Dar el spune că, fără dubiu, climatul trece prin schimbări la nivel mondial.

Traducere şi editare: Cătălina Rusin

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.