Ţara care a REFUZAT de două ori intrarea în UE. Locuitorii ei nu ştiu ce e criza

– Această ţară aflată la periferia Bătrânului Continent nu a cunoscut criza, iar locuitorii ei sunt printre cei mai fericiţi de pe planetă, aceştia având al doilea venit pe cap de locuitor din lume.

Norvegia este o democraţie constituţională, care se află în nordul Europei, cu 4,9 milioane locuitori. Bogată în petrol, peşte şi păduri, Norvegia are unul dintre cele mai ridicate standarde de trai din lume, conform greatnews.ro.

Spre deosebire de multe ţări europene, inclusiv România, această ţară nu are datorii. România are o datorie externă de aprope 100 miliarde de euro.

Norvegia este o naţiune care deţine o adevărată avere. Ţara controlează un fond suveran de investiţii care depăşeşte 550 de miliarde de dolari. Acest fond, administrat de banca centrală a statului, ocupă locul doi la nivel mondial, Norvegia fiind depăşită la acest capitol numai de Emiratele Arabe Unite, care controlează un fond în valoare de 627 de miliarde de dolari, potrivit datelor Sovereign Wealth Funds Institute.

Citeste si:  Elton John şi "investiţiile structurale" ale UE

Estimările moderate susţin că până în 2017 fondul va ajunge la 800-900 de miliarde de dolari. Norvegienii au cel mai ridicat raport de rezerve monetare pe cap de locuitor din lume, acestea depăşind 110.000 de dolari.

 

De unde vine bogăţia acestui stat?

De la natură. În anul 1969 norvegienii au descoperit petrol la Ekofisk, în Marea Nordului, la aproximativ 320 de kilometri sud-vest de coastă. De atunci, ţara a început să crească economic. În 2011, 28% din veniturile statului erau generate din industria petrolieră, Norvegia fiind al cincilea exportator de petrol din lume şi al treilea de gaz. Norvegia are resurse de ţiţei de 7,5 milioane de barili (aproximativ 1% din totalul mondial).

Citeste si:  Piaţa farmaceutică din România printre cele mai atractive din Europa emergentă

 

Ţara care a spus „nu” Uniunii Europene

Populaţia Norvegiei a votat de două ori împotriva aderării la UE în cadrul unor referendumuri organizate în 1972 şi 1994.

Deşi are o istorie bogată, Norvegia este de fapt un stat foarte tânăr, independent abia din 1905. În ziua de 7 iunie 1905, Parlamentul Norvegian (Storting) a luat decizia unilaterală de a declara desfiinţată Uniunea cu Suedia ce data din 1814.

Fiind o ţară mică, cu o densitate scăzută a populaţiei,  Norvegia a pendulat fără voia ei, timp de aproape 500 de ani, între cei doi vecini mult mai puternici, Danemarca şi Suedia.

Citeste si:  Guvernul român supravieţuieşte, dar nu şi ţara

Nerăbdătoare să îşi recapete independenţa după cel De-al Doilea Război Mondial, nu este greu de înţeles de ce poporul norvegian a fost foarte defensiv când a venit vorba ca statul lor să îşi cedeze parţial suveranitatea către structurile UE, scrie greatnews.ro.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close