Ce este Poloniu-210 şi cum poate ucide?

2

Poloniul a intrat în vizorul presei odată cu folosirea pentru uciderea agentului KGB transformat în critic al Kremlinului, Alexander Litvinenko la Londra în 2006.

În această săptămână, văduva lui Yasser Arafat a cerut exhumarea fostului lider palestinian după ce oamenii de ştiinţă din Elveţia au găsit urme de Poloniu-210 radioactiv pe hainele pe care se pare că le-a purtat înainte de moartea sa din 2004.

Ce este poloniul?

Poloniu-210 este unul dintre cele mai rare elemente, descoperit în 1898 de către oamenii de ştiinţă Marie şi Pierre Curie şi denumit în cinstea ţării lor de origine, Polonia.

Apare natural în concentraţii foarte mici în scoarţa pământului, dar poate fi produs şi artificial în reactori nucleari. În cantităţi mici are utilizări legitime în industrie, în principal pentru dispozitivile care elimină energia statică.

Este periculos?

Foarte. Odată înghiţit, este letal în doze extrem de mici. Mai puţin de un gram de praf de argint este suficient pentru a omorî.

Un studiu realizat în 2007 de către  experţii în radiaţii de la Agenţia Britanică pentru Protecţia Sănătăţii, a stabilit că odată ce Poloniu-210 este depozitat în sânge, efectele lui puternice sunt aproape imposibil de oprit.

O victimă otrăvită ar suferi pierderea multiplă a organelor pe măsură ce particulele de radiaţii alfa bombardează ficatul, rinichii şi măduva pe dinăuntru. Simptomele pe care le-a prezentat Litvinenko- greaţă, căderea părului, umflarea şi paloarea sunt şi ele tipice.

Cine poate pune mâna pe el?

Veşti bune – nu foarte mulţi oameni. Elementul poate fi un produs derivat obţinut în urma procesării uraniului, dar de obicei rezultă artificial de pe urma unei particule acceleratoare într-un reactor nuclear. Aceste instalaţii nucleare sunt monitorizate şi dirijate atent sub acorduri internaţionale.

John Croft, un fost expert britanic în radiaţii, care a lucrat la cazul lui Litvinenko, a declarat că o doză mare, suficientă pentru a ucide ,ar trebui să provină de la un guvern cu resurse nucleare civile sau nucleare.

În această categorie sunt incluse Rusia, producătorul de poloniu bănuit că l-ar fi omorât pe  Litvinenko şi duşmanul lui Arafat, Israel. Lista poate fi continuată cu o serie de alte ţări, printre care şi Statele Unite.

De ce este atractiv pentru asasini?

Poloniul este o armă bună. Particulele sale de radiaţii alfa nu penetrează pielea şi nu declanşează detectori de radiaţii, aşa că trece relativ uşor graniţele internaţionale.

Poloniul poate fi ingerat prin răni sau inhalat, dar cea mai sigură metodă este consumul din hrană sau băutură. Litvinenko a băut ceai în care fusese pus Poloniu în timpul unei întâlniri la un hotel de lux din Londra.

Pe cine a ucis Poloniul?

Otrăvirea cu poloniu este atât de rară încât doctorilor le-au trebuit câteva săptămâni să pună diagnosticul pentru boala lui Litvinenko, iar experţii în siguranţă au făcut eforturi să se gândească la un caz anterior.

După 5 ani de la moartea lui Litvinenko, nimeni nu a fost arestat. Procuratorii britanici l-au numit pe fostul agent KGB Andrei Lugovoi drept suspect principal, dar Rusia refuză să îl predea.

Există unele speculaţii că fiica soţilor Curie, Irene, care a murit de leucemie, a contractat boala după ce s-a expus accidental la Poloniu în laborator.

Michal Karpin, autor israelian, susţine că moartea de cancer a câtorva oameni de ştiinţă din Israel a fost rezultatul unei scurgeri de la Institutul de Ştiinţă Weizmann din 1957. Oficialii israelieni nu au recunoscut niciodată că ar exista vreo legătură.

Pot demonstra oamenii de ştiinţă că Arafat a fost otrăvit cu poloniu?

Extraordina descoperire de pe hainele lui Arafat nu este o dovadă suficientă pentru a demonstra că Arafat a fost otrăvit.

Derek Hill, expert în radiologie de la University College din Londra, spune că în cei 8 ani care au trecut de la moartea lui Arafat, orice urmă de Poloniu ar fi dispărut şi ar fi mult mai puţin radioactivă decât a fost la început.

Acesta adaugă că prezenţa sa ar putea fi stabilită prin intermediul unei autopsii şi s-ar descoperi, cu toată convingerea, dacă Arafat a avut sau nu Poloniu în corp când a murit.   

Traducere şi editare: Cătălina Rusin

loading...
Citește și
2 Comentarii
 1. Ovidiu spune

  Dragilor, puţină atenţie la traducere.

  „Byproduct” nu se traduce prin „bioprodus” :)))))))), ci „produs derivat” sau „produs secundar”.
  Chiar şi la o judecată de bun simţ, cum ar putea fi Poloniul un produs bio ?!?!? 😀

  1. Financiarul spune

   Multumim pentru atentionare!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.