EUR
4,83 RON
(+0.06%)
USD
4,48 RON
(-0.52%)
GBP
5,49 RON
(+0.35%)
CHF
4,58 RON
(+0.15%)
BGN
2,47 RON
(+0.24%)
BYN
1,73 RON
(-1.52%)
CAD
3,17 RON
(-1.39%)
RSD
0,04 RON
(+0.08%)
AUD
2,69 RON
(-0.27%)
JPY
0,04 RON
(+0.6%)
CZK
0,17 RON
(+0.39%)
INR
0,06 RON
(-0.79%)

 

Cercetători elveţieni au descoperit o genă care poate favoriza dezvoltarea melanomului

Cercetători de la Universitatea din Zurich au descoperit o genă care joacă un rol central în dezvoltarea melanomului şi care ar putea deschide calea unei noi terapii, a anunţat marţi universitatea, citată de belga.be.

 Melanomul malign este un cancer al pielii, deosebit de agresiv, incurabil până acum.

Potrivit studiului cercetătorilor, tumorile conţin şi celule stem. Celulele stem, ‘omnipotente’, se pot dezvolta ca alte tipuri de celule şi forma organe. În schimb, celulele stem canceroase se pot transforma în celule tumorale. O terapie eficientă ar trebui, prin urmare, să combată mai întâi celulele stem canceroase, explică cercetătorul Lukas Sommer.

Echipa sa a vrut să afle dacă aceste celule funcţionează la fel ca celulele stem normale. Ei au descoperit în ţesuturile canceroase o genă deosebit de activă care gestionează programul celulelor stem, arată cercetătorii în revista de specialitate ‘Nature Cell Biology’.

Gena se numeşte ‘Sox10’ şi este esenţială pentru diviziunea celulară şi supravieţuirea celulelor stem.

La şoareci modificaţi genetic, care ar fi dezvoltat altfel un cancer al pielii, cercetătorii au eliminat această genă.

Au descoperit că blocarea Sox10 a împiedicat formarea şi răspândirea melanomului la şoareci. ‘Cercetările noastre arată că o tumoră ar putea fi tratată ocupându-ne de celulele sale stem’, spune Lukas Sommer. Dezvoltarea tumorilor ar putea fi oprită acţionând cu medicamente asupra acestei gene, încheie cercetătorii.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata