Contracepţia permite salvarea vieţii a 250.000 de femei în fiecare an

Contracepţia permite salvarea vieţii a 250.000 de femei anual în întreaga lume, dar dacă toate femeile ar dispune de mijloace adecvate de contracepţie acest număr ar creşte cu încă 100.000, relevă două studii făcute publice marţi, citate de AFP.

Unul dintre studiile publicate în revista medicală britanică Lancet constată că s-au înregistrat progrese importante în ţările în curs de dezvoltare, unde contracepţia a permis reducerea mortalităţii materne cu 40% în cursul ultimilor ani.

Se menţin, în schimb, probleme serioase în Africa subsahariană, unde doar 22% dintre femeile măritate sau având o viaţă sexuală activă folosesc metode contraceptive, faţă de 75% în ţările dezvoltate.

Citeste si:  Boc: We observe commitments to complete a range of major investment objectives by Dec. 1

‘Dacă ar avea acces la contracepţie toate femeile din ţările în curs de dezvoltare care doresc acest lucru, numărul deceselor materne ar mai putea scădea cu 30%’, se estimează în studiul coordonat de John Cleland, de la Şcoala de igienă şi medicină tropicală din Londra.

În aceste condiţii, numărul de vieţi care ar putea fi salvate este evaluat la 104.000 pe an de cercetătorul Saifuddin Ahmed, într-un alt studiu. Acesta mai indică faptul că în fiecare an mor 3 milioane de nou-născuţi, în marea majoritatea în ţări dezvoltate, din cauza complicaţiilor legate de sarcină sau naştere.

Citeste si:  Fructele proaspete, cartofii, mierea, zahărul şi apa, canalul şi salubritatea- cele mai mari scumpiri în mai

Reducerea numărului de sarcini cu risc şi creşterea intervalului dintre două sarcini ar permite, de asemenea, creşterea şanselor de supravieţuire ale copiilor, potrivit studiului coordonat de John Cleland.

‘În ţările dezvoltate, riscul de prematuritate şi greutate mică la naştere se dublează atunci când concepţia intervine la mai puţin de şase luni după o naştere, iar copiii născuţi la mai puţin de doi ani după fraţii lor mai mari au cu 60% mai multe riscuri de a muri la vârste fragede decât cei născuţi după mai mult de doi ani’, a mai explicat Cleland.

Citeste si:  Peste 2.000 de copii până la un an au murit în 2009 în România

Populaţia mondială a trecut în 2011 de pragul de 7 miliarde de locuitori, iar în 2050 ar urma să ajungă la 9,3 miliarde, conform estimărilor ONU.

Cele două studii au apărut într-un număr special al revistei Lancet, publicat în ajunul unui summit consacrat planificării familiale care este organizat la Londra de Fundaţia Bill şi Melinda Gates.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close