Ministrul Muncii: Banii din proiectele POSDRU cu nereguli vor trebui restituiţi

Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a declarat marţi, 10 iulie, la postul public de radio că sumele primite de beneficiarii proiectelor cofinanţate prin Programul Operaţional ‘Dezvoltarea Resurselor umane’ (POSDRU) vor trebui restituite dacă în urma verificărilor vor fi constatate nereguli.

‘În cazul proiectele POSDRU unde s-au găsit nereguli, cheltuielile nu mai sunt eligibile şi sumele respective vor trebui restituite de către beneficiari’, a afirmat Mariana Câmpeanu.

Potrivit acesteia, neregulile semnalate de auditul european şi de cel intern se referă la o debalansare între costuri şi rezultate, la derularea achiziţiilor, nivelul salariilor experţilor implicaţi în proiecte, existenţa unor incompatibilităţi pentru unele persoane, modul de evaluare a proiectelor, dar şi cel referitor la rambursarea cheltuielilor făcute de către beneficiari.

Citeste si:  Preţul barilului de petrol ar putea ajunge la 115 dolari în 2030

De asemenea, nu au fost făcute verificări pe teren în privinţa existenţei reale a cursurilor de formare profesională şi a cursanţilor, de exemplu. ‘Lucrul cel mai grav a fost că 95% dintre proiecte au fost evaluate cu grad de risc A, aşadar cel mai mic posibil, ceea ce înseamnă că, atunci când s-a făcut o cerere de rambursare, documentele solicitate şi prezentate pentru verificare au fost minime şi rambursarea se făcea doar în baza a una, două facturi, pe un minimum de cheltuială’, a precizat ministrul Muncii.

Citeste si:  Ce prevede noua lege a educaţiei ? Boc îşi asumă istoria şi geografia în maghiară

Oficialul a arătat că există nereguli semnalate încă din 2009 şi care nu au fost rezolvate, ceea ce a creat o situaţie ‘de neadmis’, plăţile fiind suspendate de două ori până acum. ‘În urma auditului care avut loc în aprilie, anul acesta, suntem în pericol să ne fie suspendat acest program.

Noi am început, chiar de la instalarea Guvernului, o acţiune de recuperare a timpului pierdut în ultimii trei ani şi jumătate, aşa încât să încercăm ca, până în luna octombrie, să putem să salvăm acest fond’, a spus în încheiere ministrul Muncii.

Citeste si:  Aurul de la Rovina - pariul prost al Guvernului României

La sfârşitul lunii mai, şeful MMFPS a decis ca toate cele 2.900 de proiecte depuse în cadrul programului POSDRU să fie verificate pentru a prezenta o garanţie totală şi viabilă Comisiei Europene în privinţa corectitudinii.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close