Promovabilitatea la bacalaureat scade, dar percepţia se îmbunătăţeşte

Un studiu sociologic realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES) referitor la bacalaureat arată că deşi rata de promovabilitate a absolvenţilor este în scădere, percepţia populaţiei se îmbunătăţeşte.

‘Cu toate că rezultatele obţinute de elevi la examenul de bacalaureat din acest an sunt mai slabe decât anul trecut, datele demonstrează o evoluţie pozitivă a opiniilor respondenţilor privind aceste aspecte, lucru care poate semnala o resemnare a acestora; aşadar, românii s-au obişnuit cu felul în care funcţionează sistemul educaţional şi, cu toate că lucrurile nu se îmbunătăţesc, tind să le evalueze într-o lumină mai favorabilă decât anul trecut, când a fost primul şoc privind rata redusă de promovabilitate a absolvenţilor de liceu’, se arată în concluziile cercetării IRES, date publicităţii marţi.

Citeste si:  Bacalaureatul continuă marţi cu proba scrisă la limba maternă

Potrivit studiului, 78% dintre respondenţi consideră că rezultatele obţinute de elevi în această sesiune a examenului de bacalaureat reflectă nivelul real al cunoştinţelor acumulate în timpul şcolii, în timp ce anul trecut doar 71% au avut această opinie.

De asemenea, faţă de 2011, în 2012 scade uşor proporţia celor care consideră că la examenul de bacalaureat s-ar fi fraudat în mare sau foarte mare măsură (de la 22% la 14%) şi creşte semnificativ proporţia celor care consideră că s-ar fi fraudat în foarte mică măsură (de la 31% la 46%).

Citeste si:  Poliţia franceză a descoperit contul elveţian al escrocului de la Renault

În plus, acum 37% dintre respondenţi apreciază drept bună şi foarte bună starea actuală a învăţământului românesc, în timp ce anul trecut ponderea acestora era de 30%.

Sondajul IRES din 2012 a fost efectuat în 9 iulie, pe un eşantion reprezentativ de 1.303 persoane şi cu o eroare de 2,8%, iar sondajul din 2011 a fost efectuat în 5 iulie, pe un eşantion reprezentativ de 1.295 e persoane şi cu o eroare de 2,7%.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata